Ne ignorirajte ih

Ovo su znakovi da vam grinje opsjedaju dom

Lifestyle / Flash | 16. 03. 2017. u 21:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grinje načelno nisu opasne za ljude, ali stvaraju štetan alergen koji potiče snažne alergijske reakcije, piše Zadovoljna.hr.

Grinje su paraziti mikroskopske veličine koji se hrane ostacima ljudske i životinjske kože te prašinom. Najčešće žive na madracima, posteljini, tapeciranom namještaju, tepisima i zavjesama.

Suprotno općem vjerovanju ne grizu, ne bodu, ne prenose bolesti i načelno nisu opasne za ljude. Međutim, kada se veliki broj ovih parazita ugnijezdi u vašem domu, to može uzrokovati zdravstvene probleme.

Naime, grinje stvaraju štetan alergen koji potiče snažne alergijske reakcije. Prvenstveno se to događa kod astmatičara i ljudi s drugim respiratornim problemima, ali s obzirom na snagu alergena reakcija se može pojaviti i kod osoba koje nisu imale nikakve probleme s dišnim sustavom.

S obzirom na to da ih ne možete vidjeti golim okom, obratite pažnju na tjelesne simptome koji ukazuju na njihovo prisutstvo. Ako se ovi simptomi pojavljuju samo kada ste kod kuće i pogotovo kada ste u krevetu, velika je vjerojatnost da su grinje okupirale vaš dom.

1. Disanje – kihanje, suho kašljanje, stezanje u prsima, kratkoća daha, hunjavica,

2.. Oči – crvenilo, pojačano suzenje i svrbež,

3. Tijelo – blagi osip, crvene točkice popraćene osjećajem svrbeža.

Kopirati
Drag cursor here to close