Ljetovanje bez mobitela :)

Ovo je priča o Zelenkapici – Ljetnom kampu u koji se djeca rado vraćaju

Zbog velikog broja zainteresiranih, posljednjih nekoliko godina, organiziraju i do tri ljetna kampa. Oglasi im ne trebaju, a kako tvrde, najbolja reklama su im polaznici i njihovi roditelji, koji se uvijek rado vraćaju.
Lifestyle / Flash | 11. 07. 2019. u 09:33 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već sedmu godinu Udruga Zelenkapica organizira ljetne kampove u Parku prirode Blidinje. Zamišljen kao aktivni odmor, kako za Bljesak.info govore organizatori, kamp svoje polaznike uči voljeti i čuvati prirodu te živjeti u skladu s njom. Zbog velikog broja zainteresiranih, posljednjih nekoliko godina, organiziraju i do tri ljetna kampa. Oglasi im ne trebaju, a kako tvrde, najbolja reklama su im polaznici i njihovi roditelji, koji se uvijek rado vraćaju.

Foto: Facebook / Vrijeme je za izlet!
Foto: Facebook / Mala škola u prirodi

''Ljetni kamp je zamišljen kao mala škola u prirodi. Djeca uče kroz igru, stalno su u pokretu, upoznaju prirodu, druže se, vesele, pjevaju, glume, bave se sportom svaki dan, zdravo se hrane i dobro spavaju na čistom planinskom zraku. Na kraju odlaze kućama puni pozitivnih dojmova'', govori za Bljesak.info Maja Mikulić, jedna od organizatorica Zelenkapice.

Foto: Facebook / Na sve se misli - jutarnja tjelovježba

Za lokaciju su izabrali planinu Čvrsnicu koja je zbog neobične ljepote njezinog prirodnog okoliša redovito odredište planinara iz zemlje i cijele regije.

''Ljetni kamp je smješten u podnožju planine, u mjestu Badnji. Tamo ne postoje drugi turistički objekti kao što su hoteli, disko klubovi i slično. Samim time izolirani smo od većine negativnih utjecaja koji su neizbježni u velikim turističkim mjestima gdje se na istom mjestu nalaze djeca, adolescenti i odrasli. U blizini nema dućana ni ostalih potrošačkih izazova'', objašnjava organizatorica.

Klis i palja - preteče igara Harrya Pottera

Kamp je ime dobio po poznatom animiranom filmu 'Zelenkapica' čiji je autor, poznati širokobriješki profesor Vladimir Mikulić Vava, jedan od voditelja i organizatora kampa. Edukativni dio 'Zelenkapice' donosi aktivno učenje engleskog jezika, znanstvene radionice s pokusima koje djeci bližim čine znanost i kulturu, tu su i škole biologije, ekologije, jahanja, a posebna se pažnja pridaje tradiciji, običajima i neobičnim rekvizitima.

Foto: Facebook / Izrađivanje rekvizita i povratak korjenima
Foto: Facebook / Marljivo se radi i uči uz profesora Vavu

''U našem kampu djeca imaju priliku izraziti se na potpuno nov način, otkloniti sramežljivost i povučenost kroz naše zanimljive radionice. Imamo etno radionicu u kojoj uz pričanje priča igramo igre koje su nekad u Hercegovini bile. Klis i palja, igre s ovih mjesta, kao preteče igara Harrya Pottera, djeci su jako zanimljive, a uz entuzijazam profesora Mikulića, koji sam izrađuje rekvizite za tu igru, nastavljamo s očuvanjem tradicije. Također, naša radionica Indiana Jones je djeci neodoljiva. Od prvog dana imamo svoje dnevne novine koje uredno objavljujemo dok traju kampovi. Tu su i dramske radionice u kojima, naša mlada voditeljica Barbara, s djecom odlično radi predstave "Hamlet u Badnjima Donjim" i "Don Quijote". Sami rade rekvizite i pokazuju veliko zanimanje za ovakva teška djela'', objašnjava nam voditeljica kampa i naglašava kako je 'ljetovanje sa Zelenkapicom, ljetovanje bez mobitela i nitko se ne buni'.

Foto: Facebook / Škola jahanja

'Imaju samo jednu kritiku'

Posebnu pažnju posvećuju hrani i smještaju, djeca putem dežurstva sudjeluju u organizaciji i kreiranju dnevnog rasporeda, svaki dan ispunjen je obvezama i zanimljivim radionicama. Sve se odvija uz nadzor stručnog i svestranog tima u koji su, uz supružnike Mikulić, uključeni i profesori tjelesne kulture, fizioterapeut, magistri farmacije, voditelji izviđača, učiteljica klavira…

Foto: Facebook / Sve se odvija uz nadzor stručnog i svestranog tima - Djeca ih obožavaju :)
Foto: Facebook / Gosti iznenađenja - ekipa iz GSS Široki Brijeg 

''Svake godine preko projekata pokušavamo proširiti kamp, ali nažalost ne uspijevamo. Imamo odličan stručni tim, ali teško uspijevamo raditi više od tri kampa, koliko ih je sad aktivno. I ovo radimo uz veliku podršku prijatelja Zelenkapice bez kojih bi ovaj zahtjevi projekt bio teško održiv. Također, djeca koja su išla u prve kampove su sada studenti i neki od njih su postali naši voditelji'', objašnjava nam Mikulić i dodaje kako je jedina kritika koju imaju od roditelja ta da 'zbog velikog zanimanja djeca ne mogu upisati u njihov kamp'.

Foto: Facebook / Ovako izgledaju dnevne novine 

U tijeku je održavanje prve ovogodišnje 'Zelenkapice' a kako to izgleda možete saznati uz čitanje Dnevnih novina i na njihovim službenim stranicama. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close