Ne putujte bez njih

Ovo je popis stvari koje treba sadržavati vaša putna ljekarna

Lifestyle / Flash | 22. 06. 2017. u 09:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kreme za sunčanje, prikladna garderoba i želja za odmorom nisu jedino što biste morali ponijeti sa sobom na svoj dugoočekivani godišnji odmor. Ako želite stres smanjiti na najmanju moguću razinu, sa sobom je uvijek dobro imati osnovnu putnu ljekarnu, piše net.hr.

Što ćete sve nositi ovisi o tome kamo i s kim putujete, a osobe koje boluju od kroničnih bolesti sve će, naravno, dogovoriti sa svojim obiteljskim liječnikom. Ovo je popis pripravaka koji je uvijek dobro imati pri ruci:

Sredstva protiv bolova i povišene temperature: odaberite ono što inače koristite, a ako putujete s djecom, lijek u dozi i obliku prilagođen dobi djeteta.

Probiotike: odlični pomagači koji će obnoviti crijevnu mikrobiotu u slučaju nadutosti, proljeva, povraćanja i mučnina koje se često javljaju upravo ljeti. Probiotici u obliku dodataka prehrani ili lijeka potporna su terapija za probleme probavnog sustava kao što su proljev i nadutost. Simptomi se mogu javiti kao posljedica neredovite i nepravilne prehrane, nakon korištenja određenih lijekova, prilikom pojačanog stresa, putovanja i slično. Ti se problemi najlakše izbjegavaju djelovanjem na sam uzrok, dok se već nastali simptomi mogu ublažiti probiotikom s visokim udjelom mliječno-kiselih bakterija iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Čepiće za uši za vodu i kapi za uho: nužni su za osobe koje imaju problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja. Čepići će spriječiti prodor vode, a ako voda dospije u uho, najbolje ga je isprati kapima za sušenje uha. Međutim, ako ipak dođe do upale uha, treba otići liječniku. Pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla: pomoći će pri peckanju i bolovima u grlu, posebno ako smo osjetljivi na hladna pića.

Sredstvo za čišćenje rana, sterilna kompresa, zavoj i vodootporni flasteri: nezaobilazni su na godišnjem odmoru, posebno ako vrijeme provodite u prirodi. Za prvu pomoć kod ogrebotina ili manjih posjeklina, ranu prvo treba dobro isprati sredstvom za čišćenje rana, a onda je treba zaštititi, ovisno o veličini, flasterom ili gazom. Ako je posjeklina dublja ili veća, bolje je potražiti pomoć liječnika.

Sredstva za zaštitu od insekata i nakon uboda insekata: umanjit će mogućnost neugodnih uboda, važno je odabrati ono što vam osobno najviše odgovara, a ako su u pitanju djeca, ono sredstvo primjereno njihovoj dobi. Sredstva nakon uboda obično su u obliku gela koji ugodno hladi uz dodatak neke supstancije koja sprječava crvenilo, oteklinu i svrbež te termalna voda u spreju koja će također ublažiti crvenilo i iritacije.

Sredstva za zaštitu od sunca: bez obzira na to gdje ljetovali, obvezni su suputnik. Sredstva za sunčanje trebaju sadržavati filtre za UVB i UVA zrake. Dobro bi bilo ponijeti i hidratantni losion ili mlijeko poslije sunčanja koji će navlažiti i zaštititi kožu od oštećenja zbog utjecaja sunčevih zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close