Ako već niste...

Ova dva tretmana svakako napravite prije sunčanja

Da bi izbjegli negativne posljedice sunčanja važno je kožu i cijeli organizam pripremiti za sunčanje.
Lifestyle / Flash | 03. 08. 2020. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripremom organizma iznutra kroz konzumiranje mediteranske hrane koja uključuje maslinovo ulje, raznoliko voće i povrće možemo smanjiti štetan utjecaj sunčevog zračenja. Antocijani, klorofil, beta-karoten i astaksantin su pigmenti / karotenoidi koji imaju antioksidativno, protuupalno djelovanje te potiču zdravlje kože.

Kako zaštiti kožu od sunca?

Prije dužeg boravka na suncu Andrea Čanađija, majstor kozmetičar u Centru za ljepotu i zdravlje kože SB Arithera za Ordinacija.hr savjetuje da učinite nekoliko blagotvornih postupaka koji će pripremiti vašu kožu za sunčanje.  

Prije izlaganja suncu svakako napravite depilaciju i piling cijeloga tijela kako bi skinuli odumrle stanice i koži omogućili ravnomjerno tamnjenje. Depilaciju učinite nekoliko dana prije sunčanja jer oštećena koža i  sunčeve zrake se ne vole. Koža će vam biti zahvalna ako joj pomognete da se prirodno obnovi tako što ćete pilingom cijelog tijela ubrzati proces odstranjivanje odumrlih stanica i nečistoća kojima je lice i tijelo podložnije ljeti zbog znojenja i nanošenja raznih preparata za zaštitu od sunca.

Savjet je napraviti blagi piling jednom tjedno. Blage i hranjive pilinge možete napraviti i sami od prirodnih sastojaka koji su nam u ovim ljetnim danima nadohvat ruke: pomiješajte 1 žlica kokosovog brašna, 2 žlice smeđeg šećera i 3 žlice vrhnja. Kada dobijete finu kompaktnu smjesu, nanesite je na kožu laganim kružnim pokretima, nakon toga je isperite mlakom vodom.

Tijekom sunčanja djelujte preventivno i zaštitite vašu kožu. Bez obzira na tip kože, potrebno je primjenjivati preparate za zaštitu od sunca sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka. Ne smije se zaboraviti i podatak da  pri boravku u sjeni ili kod oblačnog vremena, sunčeve zrake još imaju jačinu od 30-50%. Osobita pažnja potrebna je kod  djece; malu djecu nikada ne izlagati direktnom djelovanju sunca, primjenjivati preparate za zaštitu od sunca namijenjene za dječju kožu uz mehaničku zaštitu (zaštitna odjeća, kape i sl).

U novije vrijeme sve je veća učestalost i alergija na sunce. Za liječenje ove bolesti posavjetujte se sa svojim dermatologom, a u prevenciji su korisni preparati za zaštitu od sunca namijenjeni koži sklonoj alergiji,.

Kopirati
Drag cursor here to close