Arheolozi

Otkrivene mumije sa zlatnim jezicima

Arheolozi su pronašli ostatke pozlaćenih lijesova izrađenih od više slojeva slijepljene tkanine i papirusa, navelo je Ministarstvo, kao i ''hamajlile od zlatnih listića u obliku jezika postavljane u usta mumija''.
Lifestyle / Flash | 04. 02. 2021. u 18:21 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi koji rade na drevnom groblju u Egiptu otkrili su mumije sa zlatnim jezicima.

Tim predvođen Kathleen Martinez sa Univerziteta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici radio je na području hrama Taposiris Magna, u zapadnoj Aleksandriji, kada je otkrio 16 grobova iz grčkog i rimskog razdoblja.

Brojne mumije u lošem stanju pronađene su u tunelima, prema objavi egipatskog Ministarstva za turizam i starine, prenosi Hina.

Dvije mumije najvažnija otkrića

Arheolozi su pronašli ostatke pozlaćenih lijesova izrađenih od više slojeva slijepljene tkanine i papirusa, navelo je Ministarstvo, kao i ''hamajlile od zlatnih listića u obliku jezika postavljane u usta mumija''.

To je, vjeruju, posebni ritual koji je trebao osigurati da mrtvi mogu u zagrobnom životu govoriti pred sudom boga Ozirisa.

Martinez je izdvojila dvije mumije kao najvažnija otkrića.

Jedna ima pozlaćene dekoracije koje pokazuju Ozirisa, zagrobno božanstvo, a druga ima krunu ukrašenu rogovima i kožom kobre.

Na prsima joj je pozlaćena dekoracija, koja prikazuje ogrlicu sa koje visi glava sokola, simbola boga Horusa.

Reklama

Još jedno važno otkriće je posmrtna ženska maska, prema Khaledu Abou El Hamdu, direktoru aleksandrijskog odjela Ministarstva starina. 

Kazao je da je pronađeno i osam zlatnih listića, koji predstavljaju lišće zlatnog vijenca na posmrtnoj maski, te osam mramornih maski iz grčkog i rimskog razdoblja, koje pokazuju visoki stepen umijeća skulpturiranja i prikaza obilježja vlasnika.

Aleksandar Veliki osvojio Egipat

Grčki vladar Aleksandar Veliki osvojio je Egipat 332. godine prije nove ere, a vlast je nakon njegove smrti prešla na Ptolomeja i dinastiju koju je utemeljio.

Godine 30. prije nove ere Egipat je pao pod vlast Rima, sve do 640. godine.

Proteklih desetak godina arheolozi su na toj lokaciji otkrili nekoliko kovanica s imenom i likom kraljice Kleopatre VII unutar zidina hrama.

Također su otkrili dijelove kipova i hrama, za koji su pokazalo da ga je sagradio kralj Ptolomej IV.

Kopirati
Drag cursor here to close