Samo to ne

Otkriveni sojevi opasne gljivice na kavi

Kolumbija je najveći proizvođač arabike u svijetu, s 855.000 hektara pod plantažama kave koje prehranjuju oko pola milijuna obitelji.
Lifestyle / Flash | 30. 04. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolumbijska federacija za kavu otkrila je devet novih, agresivnijih sojeva gljivice koja uzrokuje hrđu kave, pozivajući proizvođače da sade otpornije sorte kako bi izbjegli širenje bolesti.

Kolumbija je najveći proizvođač arabike u svijetu, s 855.000 hektara pod plantažama kave koje prehranjuju oko pola milijuna obitelji.

Od 1983. godine, kada je hrđa prvi put otkrivena u Kolumbiji, Nacionalni centar za istraživanje kave (Cenicafe) identificirana su 22 soja gljivice.

"Pozivam proizvođače kave da razvijaju odnosno obnavljaju zasade otpornijim sortama, koristeći certificirano sjeme", rekao je glavni direktor saveza Roberto Velez.

Hrđa od kave bolest je koju uzrokuje gljivica Hemileia vastatrix, napadajući lišće i uništavajući plodove.

Klima i nadmorska visina u Kolumbiji pogoduju hrđi kave, rekao je direktor Cenicafea Alvaro Gaitan.

Hrđa je najčešća bolest koja pogađa nasade kave u svijetu, prisutna je u svim zemljama proizvođačima i može uzrokovati gubitke između 30 do 80 posto kod osjetljivih biljnih sorti kada se širenje ne suzbije dovoljno brzo.

Otporne biljne sorte čine nešto više od 84 posto nasada kave u Kolumbiji, a osjetljive sorte preostalih 16 posto.

Redovita mjerenja pokazuju da je kod osjetljivih sorti prosječna učestalost hrđe 20 posto ili više, a kod otpornih šest posto ili manje, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close