Sa Romima za Rome – ljudska prava u fokusu

Otaharin ukazuje Mostarcima na problem anticiganizma

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” organizira prezentaciju kojom će predočiti javnosti problematiku anticiganizma.
Lifestyle / Flash | 01. 12. 2021. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” organizira prezentaciju kojom će predočiti javnosti problematiku anticiganizma.

Prezentacija je najavljena za 03.12.2021. godine sa početkom u 13.00 sati u prostorijama Gradske uprave Grada Mostara - Velika dvorana u Odjelu za društvene djelatnosti, Kralja Tvrtka bb, Mostra.

 Foto: Bljesak.info / Arhivska fotografija

Udruženje građana ''OTAHARIN'' ovu prezentaciju organizira u suradnji s Centrom za psihološku pomoć ''Sensus'' iz Mostara, a uz podršku Gradske uprave Grada Mostra u okviru projekta ''Sa Romima za Rome – ljudska prava u fokusu'' koji je podržan od strane Veleposlanstva SAD u BiH.

Zašto je bitno da se što više građana, predstavnika institucija i medija upozna sa zabrinjavajućim posljedicama anticiganizma?

Romi su najbrojnija nacionalan manjina u Europi, ali i pored činjenice da već stoljećima žive na tlu BiH i Europe  njihova prava se i dalje svakodnevno krše. Romi se suočavaju s predrasudama, netolerancijom, diskriminacijom i socijalnom isključenošću. Romske zajednice se smatraju zatvorenim i tradicionalnim, a u suštini njihova zatvorenost je prouzročena čestim negativnim iskustvima koje su doživjeli i marginalizacijom koju im nameće većina. Njihova kultura, jezik i tradicija se potiskuju i ne posvećuje im se dovoljno pažnje iako je baš romski utjecaj dokazano obogatio europsku kulturnu baštinu, navode iz UG Otaharin.

Europska komisija protiv rasizma i netolerancije je 2011. godine istaknula ANTICIGANIZAM kao glavni uzrok isključivanju i marginalizaciji Roma, a sam anticiganizam je definirala kao specifičnu formu rasizma, ideologiju koja je zasnovana na rasnoj superiornosti, formu dehumanizirajućeg i institucionalnog rasizma podržanog duboko ukorijenjenom diskriminacijom, koja se, pored ostalog, izražava nasiljem, govorom mržnje, eksploatacijom, stigmatizacijom.

ANTICIGANIZAM  je označen i kao ključni uzrok isključivanja i marginalizacije Roma i Romkinja ''EU strateškom okviru za ravnopravnost, inkluziju i sudjelovanja Roma i Romkinja 2020 – 2030'', a definirana je i obaveza zemlja članica EU i zemlja u susjedstvu da se aktivno bore protiv anticiganizma.

Upravo imajući u vidu da je anticiganizam prepoznat kao ključni uzrok isključivanja i marginalizacije Roma i Romkinja svih uzrasta neophodno je kontinuirano raditi na podizanju svijesti kako profesionalca i predstavnika institucija , tako i opće populacije o prisutnosti i posljedicama koje anticiganizam ostavlja ne samo na naše sugrađane i sugrađanke Rome i Romkinje nego i na cjelokupnu društvenu zajednicu. 

Kopirati
Drag cursor here to close