Suhi led

Oštra zima čapljinske palme ostavila bez grana

Lifestyle / Flash | 06. 03. 2017. u 08:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otklanjanje posljedica duge zime u vidu čišćenja dijelova palmi kojima je štete pričinio mraz vidljivo je ovih dana na čapljinskim trgovima i zelenim alejama. Suhi led na palmama je ostavio vidljiv trag.

Čapljinski komunalci koji su sličan posao obavljali i nakon po snijegu rekordne zime 2012., kažu da je ovoga puta smrzavanje zelenih izdanaka jače. Kako bi palmama olakšali regeneraciju, komunalci su se dali u detaljno orezivanje oštećenih dijelova. Znatnije su zastupljene tri vrste.

Međutim, komunalci su bili suzdržani u pogledu njihove detekcije, jer kažu da su među palmama male razlike. Najosjetljivija je tzv. kanarska datulja. Prilično je raširena, a uz ostalo, rastu pred zgradom Općine, robnom kućom…

Zbog smrzavanja, a poslije podrezivanja, ostale su skoro bez listova. No, komunalci očekuju da će se s toplim danima regenerirati.

Na iznimno visokim palmama i po desetak metara, koje rastu, primjerice pred Domom zdravlja, oštećenja listova znatno su manja. Uobičajeni naziv za tu vrstu je kalifornijska lepezasta palma. Računa se da može podnijeti temperaturu do -12° C, piše Večernji list. Na temperaturama oko -8° C počinju oštećenja listova, ali ona može izdržati i niže temperature do -15 °C zahvaljujući sposobnosti da preživi duga razdoblja bez lišća. Za ove palme nema zime, za očekivati je brzu regeneraciju.

Uvjetno kazano, treća vrsta palmi u Čapljini, kineska vjetrenjača, prošla je skoro bez oštećenja. Ništa neobično ako se ima u vidu da potječe s istočnih obronaka Himalaje gdje se penje do 2000 m nadmorske visine. U Europu je 1830. donosi John Fortune, engleski istraživač, koji je bio najzaslužniji za njezino širenje. Stigla je na trgove i zelene aleje i očito je da dobro podnosi i temperature ispod nule. Sve upućuje na dijametralno suprotne zaključke od priče o globalnom zagrijavanju.

Naime, osjetljivije vrste čapljinskih palmi govore da u vrijeme kada su sađene nije bilo jakih prodora hladnog zraka, kao 2012. i ove zime. Ljubiteljima palmi među Čapljincima ostaje jedino nada da će se i značajnije oštećena stabla regenerirati.

Kopirati
Drag cursor here to close