Šta se čeka?

Osobama s invaliditetom omogućiti besplatnu stomatološku zaštitu

Lifestyle / Flash | 22. 03. 2017. u 13:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe s invaliditetom, posebno djecu, pod hitno treba uvesti u sustav redovne stomatološke zaštite - generalni je zaključak diskusije o uspostavljanju sustava redovne stomatološke zaštite za osobe s invaliditetom u Tuzlanskoj županiji.

Ovo je treća u nizu diskusija o ovoj temi, a prethodne dvije održane su u Sarajevu i Mostaru.

U okviru diskusije predstavljen je zakonski okvir za uspostavu redovne stomatološke usluge za osobe s invaliditetom i dobre prakse u pružanja ove vrste usluga. U diskusiji su sudjelovali stručnjaci iz oblasti stomatologije i anesteziologije, predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, UKC Tuzla i ostalih relevantnih ustanova u zdravstvu, kao i predstavnici nevladinih organizacija angažiranih na zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Kako je priopćeno iz Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije, osobe s invaliditetom su diskriminirane kada je u pitanju stomatološka zaštita i nerijetko već u ranim dvadesetim godinama ostaju bez zuba. Usluge za njih, osim odnedavno u Sarajevu, moguća je samo u centru Sveta obitelj pri Caritasu u Mostaru. U ovom udruženju usluge su pružane besplatno u suradnji s talijanskim liječnicima, ali kako se program uskoro završava, potrebno je sustavno rješenje.

''Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja obvezuje državu da pruža osobama s invaliditetom isti obim i kvaliteta zdravstvenih usluga i programa koji se pružaju ostalim građanima. Servisi zaštite trebaju biti trajno dostupni svima bez razlike i bez diskriminacije. Zakon o pravima i obvezama pacijenata FBiH garantira pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Kada su u pitanju osobe s invaliditetom, navedena prava se ne poštuju, posebno u sferi pružanje stomatološke zaštite, iako su prava zagarantirana sistemom zdravstvene zaštite u Federaciji BiH'', navedeno je u pripćenju, kojeg prenosi Fena.

Selma Jakupović ispred Centra za pružanje stomatoloških usluga djeci s poteškoćama u razvoju pri Stomatološkom fakultetu u Sarajevu iznijela je pozitivna iskustva i suradnju s Kliničkim centrom u Sarajevu, čiji su im anesteziolozi uvijek na usluzi.

''Nama dolaze djeca s poteškoćama u razvoju iz cijele BiH, jednako kao i u Mostar, i nikada nijedno dijete nismo vratili'', istaknula je Jakupović.

Kada je u pitanju Tuzlanska županija, Zavod zdravstveno osiguranja imao je ugovor koji se periodično obnavljao s jednom privatnom stomatološkom ordinacijom, ali intencija je da se cijeli proces uvede u redovni sustav te da se stomatološke intervencije i operacije (popravke i vađenje zuba) uvedu i povežu s određenim udjelima unutar UKC Tuzla. U tom slučaju bi, u slučaju bilo kakvih komplikacija, pacijenti imali stručnu pomoć na jednom mjestu.

''Novac nije problem, za te potrebe ga imamo, a nije problem napraviti ni rebalans proračuna. Naša je želja da se ovo prestane raditi s ordinacijama i da se usluga organizira u UKC Tuzla'', stav je pomoćnice direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Almire Hurić.

Predstavnik Kliničkog centra Tuzla Mirsad Babović kaže da Klinički centar može servisirati sve ove usluge i da je njihov cilj da svi pacijenti budu zbrinuti, ali to mogu realizirati onda kada im to dozvoli zakonodavac.

Diskusija je realizirana u okviru programa "Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije“ i "Do zdravstvene zaštite za sve!“, koji financiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH, a projekte provode nevladine organizacije Inicijativa i civilna akcija (ICVA) i Vedri osmjeh iz Mostara, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close