Istraživanje

Osim vitamina C limun je u vašu čašu pića donio i patogene bakterije

Lifestyle / Flash | 12. 09. 2016. u 07:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriška limuna uobičajen je dodatak raznim gaziranim pićima koja se naručuju u kafićima, no nakon ovog saznanja vjerojatno ćete je izbjegavati.

Naime, u takvom se limunu ne nalazi samo C vitamin, već i puno opasniji dodaci - u obliku plijesni te opasnih bakterija, pokazala je studija uglednog znanstvenog časopisa Environmental Health.

Prema njoj, konzumiranjem takvih pića u organizam se mogu unijeti potencijalno patogene bakterije.

Ključno je limun ispravno i detaljno oprati kao i iščetkati, no to se rijetko gdje radi - pa čak i kod kuće. U opsežnoj su studiji znanstvenici analizirali 76 uzoraka limuna iz raznih restorana i barova na način da su izvadili limun iz čaše odmah nakon posluživanja.

U 70 posto njih pronašli su tragove mikroba, uključujući gljivicu Candida Albicans, bakterije Escherichia coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes. 

Iako su limuni poznati po svojim antimikrobnim svojstvima, ova studija ukazuje na to da velik broj bakterija i gljivica može preživjeti na njima, zaključili su istraživači. Dodaju kako su mikrobi na limunu očiti dokaz loših higijenskih standarda. 

Slična je istraživanja s limunom proveo klinički mikrobiolog Philip Tierno iz Medicinskog centra Langone, a u jednom od njih na uzorcima limuna pronašao je tragove ljudskih fekalija.

Tvrdi kako je glavni problem što konobari ne peru dovoljno ruke, ne režu limun na čistim plohama, koriste prljave noževe, ali i ne peru detaljno limun prije rezanja.

Na daskama i nožu tako se nađu bakterije koje kasnije dolaze na svaki sljedeći limun, čak i ako je on pretjodno opran.

Kopirati
Drag cursor here to close