Vukadin

'Orlova stina' ostvarila sve predviđene zadaće

Lifestyle / Flash | 04. 03. 2017. u 10:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada u prošloj godini ostvarilo je sve predviđene zadaće koje su bile uglavnom bazirane na dovršetak planinarskog doma kao i probijanje te markiranje staza u domeni svoje odgovornosti'', kazao je za Fenu predsjednik toga društva Ante Vukadin.

Po njegovim riječima, jedan od zacrtanih ciljeva je bilo postavljanje tabli i putokaza na stazi "Via Dinarica" zamišljen kao koncept koji povezuje sedam država kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi, počev od Slovenije do sjeverne Albanije.

Ovaj projekt je inače inicijativa USAID-a i UNDP-a, fokusiran na dio Via Dinarice u BiH te se provodi u suradnji s lokalnim partnerima čiji je cilj uspostava koridora sa svoje tri glavne staze – bijelom, zelenom i plavom – kao turističkog proizvoda lokalnih zajednica koje tu žive i njime upravljaju, a koji osigurava održive prihode širokom spektru aktera.

Poštujući propise i pravila, članovi spomenutog planinarskog društva su stazu koja povezuje "Via Dinarica" potpuno završili od naselja Prisoje kod Buškog jezera preko Privale, Gornjeg Brišnika, Bukovice, Omolja, Svinjače, Omrčenice, Blidinjskog jezera do Modruše.

''Moram napomenuti da smo ovu stazu odradili u rekordnom roku i, da smo za zadaću imali najdužu dionicu od svih društava u BiH koji su sudjelovali u ovom velikom projektu, u dužini od 70 km čime se zahvaljujem cijeloj ekipi na uloženom trudu'', kazao je Vukadin.

Završetkom ovog projekta, Vukadin posebno ističe datum 11. lipnja prošle godine kada je veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormac na Blidinju otvorila Bijelu liniju staze "Via Dinarica".

Osim zacrtanih projakata, najviše radnog vremena u prošloj godini su, kako kaže Vukadin, potrošili na radove na planinarskom domu gdje su uradili unutarnji dio i okoliš dok su kroz projekat "sanacija fasade na planinarskome domu" riješili i tu stavku koju su financijski potpomogli Ministarstvo financija, Ministarstvo kulture i športa i Ministarstvo gospodarstva HBŽ te Federalno ministarstvo kulture i športa.

Ovo Planinarsko društvo je također bilo organizator planinarskog memorijalnoga pohoda na Prokos, gdje se okupilo oko 150 planinara i gostiju.

Uz to su, kako kaže Vukadin, na inicijativu Ekološke turističke udruge "Blidinje" a uz potporu općina Posušje i Tomislavgrad, HPD Pločno, PD Orlova stina, Udruge Visit Blidinje i Franjevačke kuće Masna Luka pokrenuli projekt postavljanja svjetlećeg križa na Borovoj Glavi iznad planinarskog doma Blidinje.

U planove za tekuću godinu Vukadin je spomenuo uređenje okoliša oko doma, uređenje staza oko izletište Studena kod Crvenica u općini Tomislavgrad ,organiziranje Planinarskog pohoda na Prokos za 2. travnja te markiranje turističke staze – Put hajdučke družine na Vran planini.

Kopirati
Drag cursor here to close