Tomislavgrad

Orlova stina organizira planinarsku školu

Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada organizira drugu Opću planinarsku školu koja će omogućiti polaznicima da steknu znanja i vještine potrebne za uspješno i sigurno planinarenje.
Lifestyle / Flash | 20. 02. 2019. u 19:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada organizira drugu Opću planinarsku školu koja će omogućiti polaznicima da steknu znanja i vještine potrebne za uspješno i sigurno planinarenje.

Škola započinje s radom 29. ožujka i trajat će dva mjeseca, a teme koje će se obrađivati propisane su pravilnikom Planinarskog saveza Herceg Bosne o osposobljavanju planinarskih kadrova.

''Već drugu godinu ova škola provodi osnovni oblik obrazovanja planinara gdje polaznici stječu znanja o kretanju i boravku u planini, opasnosti u planini, upoznavanju s tehničkom opremom, te prvoj pomoći'', kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Planinarskog društva Orlova stina Ante Vukadin.

Završena planinarska škola, dodao je, uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, sportsko-penjačke, speleološke, vodičke). 

''Planinarska škola namijenjena je svima koji žele početi planinariti, a nemaju previše znanja i iskustva, ali i planinarima s iskustvom koji žele proširiti svoje znanje i vještine'', ustvrdio je Vukadin.

Predavači u školi su iskusni planinari i pripadnici Gorske službe spašavanja te stručnjaci iz područja speleologije, alpinizma, meteorologije i orijentacije.

Planinarska škola je podijeljena u dvije cjeline, teorijski dio gdje će se predavanja održavati petkom navečer u prostorijama Gimnazije Marka Marulića u Tomislavgradu te praktični dio koji čine izleti i vježbe nedjeljom na planinama u okolini Tomislavgrada.

Po završetku škole, kako kaže Vukadin, polaznici pristupaju ispitu. 

Uvjet za pristup ispitu je sudjelovanje na barem 70 posto predavanja i četiri dana izleta. Nakon uspješno položenog ispita polaznik dobiva diplomu Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close