upozorenje

Orangutan Bornea na rubu istrebljenja

Lifestyle / Flash | 09. 07. 2016. u 07:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski savez za očuvanje prirode (UICN) upozorio je u petak da su orangutani Bornea, najveći azijski majmuni uz orangutane Sumatre, na rubu istrebljenja.

Ta organizacija također upozorava da je jako zabrinuta za preživljavanje najveće ribe na planetu, kitopsine.

Direktorica svjetskog programa Međunarodne unije za očuvanje prirode (UICN) Jane Smart je u priopćenju istaknula da uznemirava podatak da su te vrste na rubu istrebljenja.

Prema UICN, koja okuplja više od 1300 državnih i nevladinih organizacija, koja sastavlja "crveni popis" ugroženih životinja, ističe da su orangutani Bornea s procijenjenih nešto više od 100.000 primjeraka trenutačno u kritičnoj opasnosti, što je posljednja etapa prije istrebljenja neke vrste u prirodi.

Broj tih primata, koji na slobodi žive na drveću vlažnih tropskih šuma Bornea, brzo se smanjuje zbog uništenja šuma u korist širenja plantaža palmi zbog proizvodnje ulja, kojega je Indonezija prvi proizvođač na svijetu. Te su životinje često ubijane ili krijumčarene u jugoistoku Azije, gdje se prodaju privatnim zoološkim vrtovima ili kao ljubimci.

Između 2000 i 3000 orangutana Bornea ubijeno je svake godine prema podacima znanstvenika UICN-a koji drže da će 2025. biti samo 47.000 jedinki prema 288.500 1973. godine.

UICN kitopsinu također stavlja među životinje koje su "u opasnosti" kao i morskog psa mlat (čekićar), prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close