Sumeja Muhić

Ona je planinarka godine

Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma „Avantur“ proglasilo je Sumeju Muhić za planinarku 2018. godine.
Lifestyle / Flash | 09. 12. 2018. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma „Avantur“ proglasilo je  Sumeju Muhić za planinarku 2018. godine.

"Avantur"  već niz godina proglašava planinara godine nakon analiza sa terena i aktivnosti članova.

''Sumeja je pristupila Udruženju "Avantur"  kao volonter 2017.godine, a prije toga nije se bavila aktivno planinarenjem. Nakon upoznavanja sa planinarenjem postala je redovni sudionik na svim turama organiziranim ispred Udruženja. U 2018. godini pohađa Tečaj za vodiče „A“ kategorije koji je organizirao Planinarski savez FBiH i pristupa aktivnijem sudjelovanju u organiziranju i vođenju tura'', rekao je Muamer Drugovac, jedan od osnivača i direktor  "Avantura".

Naglašava da je 23-godišnja studentica farmacije, Sumeja Muhić zbog  zalaganja na terenu, brižnog odnosa prema sudionicima te zbog vedrog raspoloženja i  cjelokupnog angažmana u radu  Udruženja  proglašena za planinarku godine za 2018.

Udruženje „Avantur“ je osnovano od strane zaljubljenika u prirodne ljepote BiH i postoji od 2012. godine. Od osnivanja do danas Udruženje je postalo prepoznatljivo i cijenjeno od strane lokalnog i regionalnog stanovništva i zajednice bilo da je riječ o aktivnim ljubiteljima prirode i aktivnog sportskog turizma ili simpatizerima koji prate rad Udruženja. 

"Avantur" kroz svoje aktivnosti vraća čovjeka prirodi, daje osjećaj slobode i bijeg iz betonskog okuženja, buke, užurbanosti. Kod djece razvija  ljubav prema prirodi i kulturno-povijesnom naslijeđu a istovremeno kod odraslih razvija interes  za zaštitu prirode i životne sredine i potiče na aktivni turizam'', pojašnjava Drugovac.

Dodaje da  kroz aktivnosti Udruženja  razvija patriotizam prema očuvanju prirodnog okruženja, otkrivaju nove destinacije i potiče razvoj sela i seoskog turizma kao zdravog i aktivnog odmora.

U "Avanturu" su posebno ponosni na projekt "Očistimo planinu – očistimo prirodu – očuvajmo Bosnu i Hercegovinu"  te organiziranje Škole u prirodi za djecu. 

''Kroz  projekt "Visit Prača" promoviramo nove avanturističke i turističke destinacije koje su na domak Sarajeva. U budućem periodu ćemo dalje raditi na ovim projektima i na razvijanju novih s fokusom na obiteljski odmor i djecu'', kaže na kraju razgovora  za Fenu Muamer Drugovac, jedan od osnivača i direktor "Avantura" uz poziv za sudjelovanje u njihovim akcijama i projektima koji su prezentirani  na web i facebook stranici "Avantura".

Kopirati
Drag cursor here to close