Uživanje

Olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu okupirali brojni posjetitelji i skijaši

Dok su neki odlučili da se skijaju i bordaju na nekoliko staza koje nudi ova planina, drugi su izabrali da uživaju u sankanju.
Lifestyle / Flash | 17. 01. 2021. u 15:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Staze i skijališta na olimpijskoj planini Bjelašnici od samog otvaranja zimske turističke sezone prepune su posjetitelja iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja regije, posebno iz Hrvatske i Srbije, javlja Anadolu Agency.

Tako je bilo i danas kada su u zimskoj idili ove bh. planine uživali brojni građani koji nisu krili oduševljenje cijelom ambijentom Bjelašnice, a posebno su bili zadovoljni skijaškim stazama koje su djelovale poput onih na najpoznatijim svjetskim skijalištima.

Dok su neki odlučili da se skijaju i bordaju na nekoliko staza koje nudi ova planina, drugi su izabrali da uživaju u sankanju.

Foto: Anadolija / Brojni posjetitelji i skijaši na Bjelašnici

Selma Čorović iz Sarajeva u razgovoru za AA kazala je kako bar jednom tjedno dođe na Bjelašnicu, obično vikendom.

"Ovdje mi je baš lijepo. Iako nisam baš neki iskusan skijaš ovdje se osjećam prelijepo. Uvjeti su baš super i dosta je snijega napadalo", kazala je Čorović, dodajući kako je ovo odlična prilika da građani izađu na čist i svjež zrak.

Ističe da je vrlo zadovoljna brojnim sadržajima i uslugama koji se nude na ovoj bh. planini, dodajući da bi ipak voljela da ima više tzv. plavih staza, koje su manje zahtjevne i prilagođene skijašima početnicima.

"Voljela bih da ima još ovih plavih staza, jer sam nekako početnik. Voljela bih da ima neka staza malo teža, ali ne toliko teška. Nadam se da će u narednom razdoblju i to napraviti", rekla je Čorović.

Đuzida Rizvo iz Hadžića ističe kako je na Bjelašnici već pet dana i kako uživa u svakom trenutku zimske bajke koju nudi ovaj planina.

"Baš uživam. Svaki dan izađem po dva, tri puta, i noću smo tu. Djeca se skijaju, kćerka, zet, ja i dedo uživamo u šetnji", kazala je ova Sarajka, dodajući da je Bjelašnica zaista idealno mjesto za odmor i rekreaciju.

"Zato apeliram da se ide u planine, a to savjetuju i zbog pandemije. Mnogo je ljudi zaista, kako su odmori sada. Pogotovo uvečer, atmosfera je baš dobra, stvarno pravo uživanje, pogotovo za djecu, ali i za nas stariju generaciju koji smo skloni zarazi, a i liječnici preporučuju izlazak na planinu", rekla je Rizvo.

Foto: Anadolija / Brojni posjetitelji i skijaši na Bjelašnici

U zimskoj idili koju nudi Bjelašnica, na kojoj je trenutni visina snijega skoro dva metra, posebno uživaju mladi i djeca, kojima ne smeta ni izrazito hladno vrijeme.

Jedna od njih je Nađa iz Sarajeva koja svaki vikend s obitelji dolazi na ovu bh. planinu.

"Super je. Svaki vikend smo ovdje. Skijamo se. Baš je lijepo", kazala je ova djevojčica, dodajući kako je već naučila dobro skijati.

"Ovdje mi je najljepše to što mogu doći sa prijateljima i ovdje uživamo zajedno. Lijepo se provodimo", rekla je Nađa.

Njena prijateljica Ema dodaje da se već tri dana zajedno skijaju i da uživaju na Bjelašnici. Njen sedmogodišnji brat Ajdin ističe da se također osjeća super, a najljepše mu je kada je na skijama.

"Ovo mi je prva godina da skijam. Prvi dan sam dvaput pao", dodaje ovaj mališan, ali napominje da je tako ipak naučio dobro skijati.

Skijaška sezona na Bjelašnici počela je 12. prosinca i, kako su kazali iz Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 - Olimpijski centar Sarajevo, na planini i skijalištama se provode potrebne epidemiološke mjere.

Prema podacima Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84, na Bjelašnici je svake sezone sve više posjetitelja, a trenutno su smještajni kapaciteti na ovoj bh. ljepotici popunjeni skoro do posljednjeg ležaja.

Kopirati
Drag cursor here to close