Prijedlog

Okrugli stol: 8. prosinac kao dan sjećanja na stradanje žena u ratu?

Lifestyle / Flash | 14. 07. 2017. u 22:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Fondacije 'Lara' iz Bijeljine Radmila Žigić izjavila je Srni da se sjećanje na žene civilne žrtve rata ne čuva, kao da su one kolateralna šteta i kao da njihovi životi nikome nisu važni.

"Proces obnove poslije rata i politike tranzicijske pravde nisu uvažavale specifičnosti stradanja žena i mnoge mjere su izostale zato što nije razmatrano na koji način su sve žene pogođene", rekla je Žigić, koja je u petak u Sarajevu sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom 'Rodni aspekt ratne memorijalizacije u BiH'.

Ona je istaknula da je u posljednjem ratu u BiH ubijeno 10.000 žena, a da broj silovnih nikada nije utvrđen i da ima mnogo osnova da bude otvoreno pitanje gdje su žene u ratnoj memorijalizaciji. "Kod nas su memorijali dominantno nacionalni, ali i dominantno muški", rekla je Žigić.

Ona je navela da članice Inicijative 'Mir sa ženskim licem' četiri godine rade na intenzivnijem uključivanju žena u politiku izgradnje mira.

"Jedno od polja za koje smo veoma zainteresirani i kojim se bavimo je i ratna memorijalizacija i kultura sjećanja zato što su svi oblici stradanja i iskustava žena, odnosno onoga što su one preživjele tijekom proteklog rata praktično zanemareni, potisnuti i zaboravljeni", naglasila je Žigić. Ona je rekla da ne smije biti zaboravljeno ni stradanje žena koje su preživjele izbjeglištvo.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma parlamenta BiH Mirsad Isaković rekao je da je okrugli stol organiziran kao rezultat inicijative 12 ženskih organizacija iz BiH, uz potpise 1.200 građana upućenih Komisija radi utvrđivanja 8. prosinca kao dana sjećanja stradanje žena u ratu u BiH.

"Kultura sjećanja je način na koji jedna generacija prenosi događaje i vrijednosti sadašnjosti i prošlosti budućim generacijama. U tom kontekstu je potpuno opravdano da parlament BiH proglasi dan stradanja žena i djevojčica u prošlom ratu koji bi bio obilježavan na dostojan i dostojanstven način", rekao je Isaković novinarima.

On kaže da je kao dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH predložen 8. prosinac, kao datum koji se ničim ne dovodi u vezu ni za jedan entitet, ni za jednu naciju ili religiju. Vildana Džekman iz Fondacije 'Cure' kaže da je cilj da se sa okruglog stola uputi prijedlog da 8. prosinac bude utvrđen kao službeni dan sjećanja na žene stradale u ratu.

"Ovaj datum izabran je kao jedan od datuma u okviru globalne kampanje protiv nasilja nad ženama '16 dana aktivizma'. Mi svake godine 8. prosinca simbolilčno izađemo na ulicu, podijelimo letke i na taj način ne zaboravimo žene koje su stradale u prošlom ratu u BiH", naglasila je Džekman.

Okrugli stol organizirala je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma parlamenta BiH u suradnji sa Ženskom mrežom u BiH i Inicijativom 'Mir sa ženskim licem'.

Kopirati
Drag cursor here to close