Reakcija na optužbe

Oglasio se i princ William

"Nipošto nismo rasistička obitelj", rekao je vojvoda od Cambridgea, drugi u nasljednom redu za prijestolje, u prigodi posjeta školi na istoku Londona.
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Princ William je u četvrtak stao u obranu britanske kraljevske obitelji od optužbi za rasizam koje su uputili njegov brat Harry i supruga Meghan na američkoj televiziji koji su gurnuli monarhiju u ozbiljnu krizu.

"Nipošto nismo rasistička obitelj", rekao je vojvoda od Cambridgea, drugi u nasljednom redu za prijestolje, u prigodi posjeta školi na istoku Londona.

Dodao je da s bratom nije razgovarao od objave intervjua u nedjelju koji je podigao buru u javnosti.

Na pitanja voditeljice Oprah Winfrey, Harry i Meghan su govorili o svom udaljavanju od kraljevske obitelji i o svom preseljenju u Kaliforniju.

Bivša američka glumica meleskinja kojoj je 39 godina i njezin 36-godišnji suprug, šesti u nasljednom redu za krunu, rekli su da su otišli jer su bili izloženi prevelikom medijskom pritisku, rasizmu i jer nisu imali potporu ostalih članova kraljevske obitelji.

Harry i Meghan su rekli da se u jednom razgovoru s njima član kraljevske obitelji, kojeg nisu imenovali, pitao o tome kakvu će boju kože imati njihov sin Archie kojemu su sad 22 mjeseca, dok je Meghan bila trudna.

Ove optužbe su potaknule nagađanja o tome tko je autor te izjave, kao i oštru polemiku u Velikoj Britaniji kojoj su pridonijeli lanjski prosvjedi pokreta pod nazivom "Crni životi vrijede".

Princ William je prvi član obitelji koji je javno reagirao u vezi s time.

Kraljica Elizabeta II., u želji da popravi pričinjenu štetu, reagirala je u utorak navečer priopćenjem iz Buckinghamske palače, rekavši da ih je "ražalostilo kada su doznali koliko su protekle godine bile teške" za par.

Kraljica je istaknula da "ozbiljno shvaća" Meghanine i Harryjeve optužbe za rasizam. No rekla je da će se njima pozabaviti "privatno" unutar obitelji i da se "sjećanja mogu razlikovati", iz čega se dade zaključiti da te izjave ne uzima zdravo za gotovo.

U intervjuu koji je uzdrmao monarhiju i koji je gledalo 17 milijuna Amerikanaca, a zatim i 11 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji, vojvoda od Sussexa je rekao da se udaljio od oca Charlesa i brata Williama koje je opisao kao zatočenike monarhije.

Povjerljivi intervju je potaknuo najgoru krizu britanske monarhije od pogibije Lady Diane 1997.

Ujedno je podijelio Britance i potaknuo raspravu o rasizmu. Mlađi stanovnici pružaju snažnu potporu Harryju i Meghan koji sada žive u Kaliforniji.

Premijer Boris Johnson se nije htio miješati, pohvalivši tek "ujediniteljsku ulogu" kraljice Elizabete II. koja je vladarica Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha, zajednice 54 zemlje baštinjene od britanskog kolonijalnog carstva kojega većina od 2,4 milijarde stanovnika nisu bijelci, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close