Dijalog za budućnost

Oni će poboljšati društvenu koheziju i raznolikosti u zajednici

Sastanak je održan u okviru provedbe projekta "Dijalog za budućnost: promocija socijalne kohezije i raznolikosti u BiH"
Lifestyle / Flash | 26. 02. 2019. u 10:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je bio domaćin trećeg sastanka lokalne dijaloške platforme na kojem se pokušao definirati opseg pojma socijalne kohezije i raznolikosti koji su vodilja za identifikaciju ključnih problema koji dovode do nepovoljnog društvenog položaja građana i građanki u lokalnoj zajednici. 

Sastanak je održan u okviru provedbe projekta "Dijalog za budućnost: promocija socijalne kohezije i raznolikosti u BiH", koji je nastao na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog tajnika UN-a kao potreba za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH. 

''Projektom se želi omogućiti prilika adolescentima i mladima, nevladinim udrugama, udrugama žena i neformalnim grupama žena, predstavnicima javnih ustanova, poslovnoga sektora te vjerskim predstavnicima da izgrade svoje kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici i da zajedno s drugima, kroz lokalne dijaloške platforme, identificiraju prioritete za poboljšanje društvene kohezije i raznolikosti u zajednici, a zatim preporuče provodljiva rješenja za njih i predstave ih lokalnim vlastima'', kazala je koordinatorica projekta Suzdina Bijedić iz udruge "Vive žene" iz Tuzle. 

Foto: Bljesak.info / Treća dijaloška platforma održana u Mostaru

Mostar je jedan od 28 gradova i općina u BiH koji sudjeluju u realizaciji projekta kroz lokalne dijaloške platforme. 

''Formiranjem dijaloške platforme otvara se mogućnost njezinog rada na iznalaženju rješenja za probleme građana i građanki koji se nalaze u toj lokalnoj zajednici'', kazala je predstavnica Grada Mostara i projekt koordinatorica Sabina Memić. 

Dodala je kako se prvo identificiraju ključni problemi, nakon čega slijedi određivanje zajedničkih prioriteta i kreiranja akcijskog plana. 

Projekt "Dijalog za budućnost" zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a financira se sredstvima Ureda Ujedinjenih naroda za potporu izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF). 

U realizaciji projekta sudjeluje 28 partnerskih općina i gradova: Mostar, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Pale, Trnovo, Sokolac, Tuzla, Brčko Distrikt, Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo, Travnik, Novi Travnik, Usora, Tešanj, Bugojno, Trebinje, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Doboj Istok.

Kopirati
Drag cursor here to close