Za gluhe i nagluhe

Održan seminar na znakovnom jeziku: Treba se oduprijeti i tražiti zaštitu od nasilnika

Lifestyle / Flash | 02. 12. 2016. u 16:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na znakovnom jeziku je u Mostaru održan seminar o prevenciji rodnog nasilja među gluhim osobama u BiH.

Naime, u srijedu 30.11.2016. godine u prostorijama Američkog kutka u Mostaru Udruženje gluhih Kantona Sarajevo je u okviru projekta 'Prevencija rodnog nasilja među gluhim u BiH' održao treći jednodnevni seminar za gluhe članice i članove Udruge Sluh Mostar.

Obzirom da je seminar namijenjen gluhim osobama, održan je na znakovnom jeziku.
Dvanaest sudionika aktivno je sudjelovalo od početka do kraja treninga iznoseći svoja iskustva i zapažanja. Sudionicima je prezentirano nasilje s kulturološkog i filozofskog aspekta, upoznati su s profilom osobnosti žrtve i nasilnika, psihološkom profilu počinitelja nasilja i žrtvi, o kriznim situacijama, komunikacijskim barijerama i načelima uspješne komunikacije, strategijama intervencije i pomoći, te o institucijama koje rade na problematici nasilja, modalitetima njihovog sprječavanja i ustavima za zaštitu žrtava nasilja, te je prezentiran help-line na znakovnom jeziku. U okviru treninga održane su i radionice o različitim oblicima nasilja, deficitu samopoštovanju i dr.

''Sa sudionicima se prešao svaki segment upitnika, od uvoda, razrade, pitanja, te su date instrukcije o načinima popunjavanja upitnika'', priopćeno je iz Udruženja gluhih Kantona Sarajevo.

Svi sudionici, kako se navodi u priopćenju, bili su motivirani za rad i uzimali su aktivno sudjelovanje u diskusijama i radionicama.

''Definirano je da postoji mnogo problema vezanih za nasilje u obitelji i nasilje po osnovu diskriminacije ljudi sa invaliditetom. Diskusija u tijeku održavanja treninga otkrila je stvarnu situaciju i probleme s kojima se svakodnevno susreću gluhe i nagluhe osobe'', navode iz sarajevske udruge, dodajući kako je cilj edukacije podizanje svijesti kod ove populacije stanovništva, da bi se mogli oduprijeti i tražiti zaštitu od nasilnika.

''Rezultati provedenog istraživanja i dosadašnja edukacija ne mogu se ostaviti po strani, već se daljnje ativnosti moraju nastaviti u smjeru informiranosti članova i borbe za unaprjeđenje prava na život bez nasilja gluhih, nagluhih i gluho-slijepih osoba'', navodi se u priopćenju.

Inače, projekt je financijski podržan od strane Američkog veleposlanstva u sklopu 'Program osnaživanja žena'.

Kopirati
Drag cursor here to close