Menstrualni dopust

Odobreni slobodni dani za zaposlenice tijekom mjesečnog ciklusa

Lifestyle / Flash | 07. 03. 2016. u 09:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska kompanija Coexist Bex Baxter sa sjedištem u Bristolu prva je kompanija na britanskom tlu koja uvodi slobodne dane za zaposlenice tijekom njihovog mjesečnog ciklusa, odnosno menstrualni dopust, prenosi Agencija Anadolija.

Kako pišu britanski mediji, riječ je o novoj poslovnoj politici kojom će biti omogućeno uzimanje slobodnih dana ženama tijekom razdoblja kada su njihovi simptomi najteži.

Uz to, slobodni dani koje iskoriste neće im se računati u godišnji odmor niti kao bolovanje.

Navodno je nova politika usvojena kada je rukovodstvo tvrtke na kolegiju iznijelo da se žene na poslu "savijaju od bolova" tijekom mjesečnog ciklusa.

"Ako nekoga nešto boli, bez obzira što, on je ohrabren da ide kući dok bol ne prođe", priopćeno je iz britanske kompanije gdje je naglašeno kako će ovakva politika poboljšati produktivnost zaposlenica.

Kada je riječ o odsustvu žena sa posla tijekom menstrualnog ciklusa, takva praksa već primjenjuje se u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i na Tajvanu. Ovakve prakse svoje uporište našle su u znanosti i medicini koje tvrde da žene moraju imati menstrualni dopust jedan ili dva dana zbog bolova za vrijeme ciklusa.

Kopirati
Drag cursor here to close