Osam primjena

Odlične primjena soli: Protiv plijesni, komaraca...

Lifestyle / Flash | 16. 06. 2017. u 10:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najčešće korišteni začin bez kojeg bi nam bilo teško zamisliti život nekoć je toliko vrijedila da su Rimski vojnici kao plaću dobivali sol, a i sama riječ plaća je potekla iz nje (salt-salary), piše Express.hr.

Dugo godina ona je bila glavno sredstvo razmjene, a i danas su njene primjene mnogo brojnije nego što možemo zamisliti. Evo nekoliko super trikova za koje vam je potrebna samo obična kuhinjska sol:

1. Ublažava ubode komaraca

Uzmite par velikih žlica soli i dodajte malo vode te pomiješajte sastojke kako biste dobili gustu pastu (vodu polako dodajte da ne bi ispalo prerijetko). Namažite ugriz pastom i pustite da se osuši. Najbolja opcija je himalajska sol, ali i ona obična će poslužiti.

2. Tjera mrave iz kuće

Imate li problema s mravima u svom domu, naprosto posipajte malo soli na mjestima gdje se najčešće skupljaju. Ako je vaš problem veći od par mravaca, tada par žlica kuhinjske soli pomiješajte s kipućom vodom i kada se ohladi prelijte u raspršivač. Mjesta okupljanja mravi, posebice ulazna vrata i prozore poprskajte i ostavite da se posuše, slana površina spriječit će mrave od ulaska u kuću.

3. Protiv vlage

Sol odlično upija vlagu u svim prostorijama, a kako bi uklonili vlagu iz sobe treba vam što ravnija i šira posudicu. U nju szavite od pola kilograma do kilogram krupne soli, a već nakon par dana ćete vidjeti koliko je vlage apsorbirala.

4. Sprečava nastanak plijesni

Jedan od čestih mjesta gdje nastaje plijesan u kupaonici su zastori na tušu ili kadi. Da biste to spriječili, prije nego ih postavite i odmah nakon kupovine ih operite s vodom u kojoj je otopljena sol te plijesan na njima nikad neće nastati.

5. Bez prskanja ulja

Ako vas kod korištenja tave uvijek smeta ulje koje prska i može ostaviti opekline na koži, naprosto prije nego što dodajete meso ili ribu ulje posipajte s prstohvatom soli te neće doći do prskanja.

6. Uklanja miris iz obuće

Sve što trebate napraviti je napuniti platnene ili pamučne vrećice (možete koristiti komad tkanine koji ste zavezali kuhinjskom gumicom). Sol stavite u njih te postavite u obuću. Ostavite nekoliko sati i uočit ćete kako je sol upila neugodan miris. Alternativa je posipasti sol po ulošku obuće, istrljati s četkicom i ukloniti sol usisavačem.

7. Uklonite miris luka s ruku

Nakon rezanja luka ili češnjaka, često zna ostati njihov miris na rukama i na drvenim daskama. Rješenje je jednostavno - i na sol i na ruke stavite malo soli i dobro protrljajte te isperite.

8. Očistite peglu od kamenca

Na dnu glačala kroz rupice koje ispuštaju paru često se zna skupljati kamenac, osobito ako ne koristite uvijek destiliranu vodu. Da biste uklonili kamenac i nečistoće, uključite peglu na najjaču temperaturu, posipajte malo soli na običan papir te ga naprosto dobro "ispeglajte".

Kopirati
Drag cursor here to close