u 11 sati i 29 minuta

Odbrojavanje do proljeća - Spremni?

Lifestyle / Flash | 20. 03. 2017. u 07:22 K.K.
Kopirati

Danas u 11 sati i 29 minuta stiže nam proljeće, a ako je vjerovati meteorolozima njegov početak bit će temperaturno iznad prosjeka.

Ponedjeljak je dan proljetnog ili, točnije rečeno, ožujskog ekvinocija ili ravnodnevnice. Točnije je tako jer na južnoj Zemljinoj polutki danas počinje jesen. Prema zakonitostima nebeske mehanike Sunce će u 11:29 po našem vremenu prijeći nebeski ekvator i počet će se uspinjati prema Rakovoj obratnici, odnosno solsticiju, odnosno ljetu.

Zbogom zimi

Zima iza nas nije bila osobito snježna niti uopće vlažna – zemlja je suha, a putevi prašnjavi – ali bila je hladna, posebno siječanj koji je bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990). Njoj je sada došao kraj, a proljeće koje nam danas i astronomski službeno dolazi na vrata stiže nam u sasvim prikladnom stilu. Tjedan pred nama donosi nam dosta sunca i visoke temperature koje se ponegdje mogu približiti, pa i prijeći, 20 Celzijevih stupnjeva. Ima na vidiku i nešto malo kišice, ali – pa proljeće je.

Za one koji žele znati više


Uzrok izmjene godišnjih doba je činjenica da je Zemljina os rotacije nagnuta za 23,4° u odnosu na ravninu u kojoj kruži oko Sunca. Pojednostavljeno rečeno, Zemlja oko Sunca kruži kao zvrk koji je lagano nagnut na jednu stranu. Zbog toga su u različitim dijelovima godine Zemljina sjeverna i južna polutka različito osvijetljene: ljeti je sjeverna polutka nagnuta prema Suncu, a zimi južna.

Gledano sa Zemlje, to godišnje gibanje možemo primijetiti po različitoj kutnoj visini Sunca nad obzorom. Zimi je nisko, a ljeti visoko na nebu. Na dane ekvinocija, Sunčeve zrake padaju okomito na Zemljin ekvator i podjednako obasjavaju i sjevernu i južnu polutku. Sunce se potom prividno giba prema sjeveru i donosi ljeto sjevernoj, a zimu južnoj polutki. Na Rakovoj obratnici (23,4° sjeverno) zastaje – što zovemo solsticij ili suncostaj, početak ljeta – a zatim se vraća, ponovno prelazi ekvator na rujanski ekvinocij i tone sve do Jarčeve obratnice (23,4° južno) što nam označava početak zime.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.