Muškarcima to nije normalno

Od zabrane kupanja do izgona iz kuća - tabui po svijetu vezani uz menstruaciju

Tabui vezani uz vaginalno krvarenje mogu se naći po cijelom svijetu, a ovo je deset najuobičajenih.
Lifestyle / Flash | 05. 01. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: self.com / Ilustracija

 Jug Indije uzdrmali su nasilni prosvjedi nakon što su se tri žene suprotstavile stoljećima staroj zabrani ulaska žena u hinduistički hram.

Taj hram je jedan od niza takvih u Indiji koji zabranjuju ulazak 'ženama menstrualne dobi', što je praksa koja potiče iz vjerovanja da su žene i djevojke nečiste tijekom mjesečnica.

Tabui vezani uz vaginalno krvarenje mogu se naći po cijelom svijetu, a ovo je deset najuobičajenih, piše Hina.

Nemojte moliti

Žene se iskljčuju iz vjerskih mjesta i obreda tijekom menstruacije u mnogim dijelovima Azije, uključujući pretežito hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine.


Muslimankama po cijelom svijetu se zabranjuje ulazak u džamije ili sudjelovanje u molitvama tijekom menstruacije.

Prošlog siječnja je učenicama iz Gane bilo zabranjeno prijeći rijeku dok su imale menstruaciju. Zabranu je navodno odredio lokalni bog rijeke.

Izgon iz kuće

U dijelovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, djevojke i žene se izbacuje iz njihovih domova tijekom mjesečnice i često moraju spavati u štalama.

U Nepalu ih je posljednih godina nekoliko izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su se pokušale zagrijati paleći vatru.

Nemojte kuhati

Praznovjerja oko učinka menstruacije na hranu opstaju u mnogim dijelovima svijeta.

U Indiji postoje vjerovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi truliti, dok druge vjeruju da one mogu usiriti putar i vrhnje ili pokvariti majonezu.

Neki vjeruju da se tijesto za kruh dotaknuto od žene u menstruaciji neće dići.

Nema kupanja

Od Indije i Izraela do nekoliko europskih i južnoameričkih zemalja ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tijekom menstruacije jer će se razboljeti ili postati neplodne.

Bez uređivanja

Ženama se često savjetuje da ne režu ili boje kosu za vrijeme menstruacije. Nekima se savjetuje da se ne depiliraju jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne režu ili lakiraju nokte.

Dalje od biljaka

Neke kulture zabranjuju ženama s menstruacijom da dodiruju biljke, cvijeće ili hodaju kroz usjeve jer bi mogli uvenuti.

U Indiji se ženama ponegdje govori da tijekom mjesečnice ne dodiruju ili zalijevaju biljke koje se smatraju svetim, poput bosiljka.

Dalje od životinja

Neke kulture vjeruju da će neke životinje, poput pasa i konja, dodir sa ženom u menstruaciji uznemiriti.

U dijelovima Indije i Nepala djevojke koje imaju mjesečnicu ne smiju taknuti krave koje se u hinduizmu smatraju svetima.

U nekim plemenima Ugande ženama se zabranjuje piti kravlje mlijeko zbog vjerovanja da bi time mogle zaraziti cijelo krdo.

Svakako što dalje od muškaraca

Ženama s menstruacijom se u mnogim konzervativnim mjestima svijeta ne dopušta da izlaze i imaju bilo kakav kontakt s dječacima i muškarcima.

Ortodoksni judaizma zabranjuje ženama kontakt s muškarcima tijekom mjesečnica na kraju kojih moraju obaviti obredno kupanje nazvano 'mikvah'.

U dijelovima Poljske i Ruande se vjeruje da spolni odnos sa ženom koja ima mjesečnicu može ubiti.

Nema vježbanja

Vježbanje ili bavljenje sportom, po nekim vjerovanjima, može biti štetno po menstrualni ciklus žene i njeno tijelo.

Kineska plivačka zvijezda Fu Yuanhui je 2016. otkrila da je natjecanju na olimpijadi u Rio de Janeiru imala mjesečnicu čime je razbila veliki tabu i izazvala opću raspravu u Kini.

Ne koristite tampone

Djevojke se često upozorava da bi korištenjem tampona mogle razderati himen, a to bi ih u nekim konzervativnim društvima moglo osramotiti, navodi se u prilogu zaklade Thomson Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close