75. rođendan

Od stolara do svjetske zvijezde: Harrison Ford napunio 75 godina

Lifestyle / Flash | 15. 07. 2017. u 14:40 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je prije četrdeset godina Harrison Ford došao na casting za uloge u filmu „Star Wars“, bio je po zanimanju običan stolar. Njegov zanat predviđao mu je gradnju vrata i prozora.

Ne može se reći da on nije pokušavao postati glumcem, ali bio je u tolikoj mjeri neuspješan da se morao izdržavati svojim stolarskim vještinama.

Dobivši na iznenađenje mnogih ulog Han Sola, Harrison Ford preko noći je postao svjetskom glumačkom zvijezdom.

Rođen je 13. srpnja 1942. godine u Chicagou, a do danas je snimio gotovo 50 filmova. Pošto je bio neuspješan mladi glumac, 1977. godine odlučio je više se time ne baviti, jer se do tada već bilo rodilo dvoje od njegovih četvoro djece, te je morao naći neki drugi način za prehraniti obitelj.

Imao je tada dva sina (Benjamin i Willard) iz prvog braka s Mary Marquardt, s kojom je bio oženjen od 1964. do 1977. godine.

I upravo kad je izgubio svaku nadu, došli su "Ratovi zvijezda", film koji je oborio sve dotadašnje rekorde i zaradio nevjerojatan novac za to doba. Zarađujući svih ovih godina, film je do sada utržio impozantnih 800 milijuna dolara.

Ford se pojavio i u dva kasnija nastavka "Ratova zvijezda", 1980. i 1983., ali i 2015. u „Episode VII“.

Nakon proboja u Ratovima zvijezda, Harrison je dobio još jednu, možda i slavniju ulogu - onu Indiane Jonesa, a od 1981. do 2008. igrao je u četiri nastavka.

Izvan filmske industrije, Harrison Ford je također imao buran život. Kao strastveni pilot, preživio je nekoliko zrakoplovnih havarija, kao onu spektakularnu iz 2015., kad je prinudno sletio na golf terene u blizini Los Angelesa.

Da u stvarnome životu ima stil letenja kao u svojim filmovima, pokazao je i u veljači ove godine, kad se svojim malim zrakoplovom za dlaku sudario s putničkim avionom u kojem se nalazilo 116 ljudi, a sve zbog nepažnje i ležernosti, jer je jednostavno izišao na pogrešno uzletište.

Po pitanju ljubavnoga života, bio je relativno stabilan. Njegova treća veza, s Calistom Flockhart („Ally McBeal“), traje već 15 godina, s tim da su se vjenčali 2010. u Wyomingu.

Prethodno je od 1983. do 2004. bio oženjen scenaristicom Melissom Mathison, s kojom ima sina i kćerku (Malcolm i Georgia).

Iako je upravo proslavio svoj 75. rođendan, ne pomišlja na glumačku mirovinu! Za 2020. planira peti nastavak „Indiana Jonesa“. Naravno, glavnu ulogu opet će preuzeti on osobno.

Igrao je u filmovima: American Graffiti, Star Wars: Episode IV - A New Hope, Apocalypse Now, Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, Blade Runner, Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi, Indiana Jones and the Temple of Doom, Witness, Working Girl, Indiana Jones and the Last Crusade, The Fugitive, Air Force One, Crossing Over, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, The Expendables 3, Star Wars: The Force Awakens i mnogim drugim manje ili više uspješnim ostvarenjima.

Kopirati
Drag cursor here to close