Genijalan izum

Od dvije gajbe piva napravio aparat koji zagrijava cijelu kuću

Lifestyle / Flash | 26. 01. 2017. u 19:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informatičar i matematičar iz Paraćina Darko Milićević (39), vjerovali ili ne, od ispijenih limenki piva napravio je solarni panel koji vanjsku temperaturu od minus pet, na poseban način, zagrijava na plus 52.

Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagrije kuću, ali Milićević tvrdi da stvar funkcionira i definitvno pomaže, pa eto ideje kako ljubitelji piva ambalažu mogu iskoristiti pametno, piše Telegraf.

''Prošle zime tragao sam na internetu za alternativnim načinima zagrijavanja. Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila da je prilično jednostavna. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon…

Pravio sam pauze, pa je projekt trajao nekoliko mjeseci dok sve nisam skockao kako treba. Pred zimu sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčeve zrake najjače'', priča ovaj kreativni profesor.

''Sustav za grijanje pomoću konzervi funkcionira tako što hladan zrak ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izoliranom sustavu griju ga sunčeve zrake u limenkama'', objašnjava profesor matematike i informatike Darko Milićević iz Paraćina, koji je napravio solarni panel od limenki piva.

''Krenuo sam sa poslom tako što sam napravio okvir od iverice dimenzija metar sa metar. Tako napravljen okvir od jednog kvadrata izolirao sam stiroporom od tri centimetara, sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležista za limenke koje sam, također, ofarbao u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplotu. Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44. Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu. On se stavlja se sa prednje strane da se topao zrak ne bi gubio iz sustava. U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj sustav košta oko 60 eura, bez rada'', svodi računicu Milićević.

Ovako mala ploča sama zagrijati kuću, ali definitvno pomaže.

''Izvršio sam mjerenje 31. prosinca. Tada je temperatura vani bila minus pet, a u moju dnevnu sobu ulazio je topli zrak temperature 51,8 stupnjeva.. Mana je što grijanje radi samo kad je dan sunčan'', objašnjava profesor koji ima još pregršt ideja.

Kopirati
Drag cursor here to close