Zanimljivo

Od čega muškarcima rastu grudi?

Lifestyle / Flash | 09. 12. 2013. u 13:06 Sa.M.
Kopirati

Pušenje marihuane kod muškaraca može uzrokovati rast grudi, upozorava američki plastični kirurg.

Dr. Anthony Youn, stručnjak za plastičnu kirurgiju iz Detroita, kaže da kanabis može smanjiti razinu testosterona kod muškaraca, što je kod nekih dovelo do razvoja viška tkiva na grudima.

''Rast grudi kod muškaraca je posljedica neravnoteže testosterona i estrogena'', pojasnio je. Naime, ako prevagne estrogen, umjesto testosterona, stvara se dodatno tkivo grudi.

Ova pojava ima medicinski naziv ginekomastija i utječe na oko 40 posto muškaraca u dobi od 25 do 44 godine. Dr. Young kaže i da ovo stanje utječe na čak 60 posto tinejdžera i 55 do 60 posto starijih od 50 godina.

Uklanjanje dodatnog tkiva dojke je peti najčešći estetski zahvat kod muškaraca u SAD-u.

Dr. Youn kaže da je utvrđeno da kod životinja marihuana utječe na pad razine testosterona, smanjivanja testisa, a pojavljuju se i abnormalnosti u spermi. I premda učinci kanabisa na testosteron u ljudi nisu sasvim poznati, razina hormona testosterona u muškaraca koji koriste marihuanu daleko je niža nego kod muškaraca koji je ne koriste.

''Iako povezanost između marihuane i ginekomastija nije nepobitno dokazana, čini se vrlo vjerojatnom. Iz tog razloga, većina plastičnih kirurga preporučuje svojim pacijentima da prestanu pušiti marihuanu'', zaključio je dr. Young.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.