Bahto Kestendžić

Od 400 žalbi građana jedna trećina se odnosi na govor mržnje

Lifestyle / Flash | 16. 11. 2016. u 12:53 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Asocijacije za demokratske inicijative (ADI), Udruženja BH novinari i Vijeća za tisak u BiH, u Mostaru je u srijedu organiziran trening za novinare pod nazivom „Zločin iz mržnje i govor mržnje“.

Maida Bahto Kestendžić iz Vijeća za štampu u BiH kazala je tom prilikom kako je govor mržnje najprostije rečeno zloupotreba slobode izražavanja te da je Vijeće za tisak u BiH samo regulacijsko tijelo koje posreduje između građana nezadovoljnih izvještavanjem tiska i online medija i medija sa druge strane.

Vijeće, kako je kazala, također postupa i po žalbama građana na govor mržnje, kako u novinarskim sadržajima, tako i u komentarima posjetitelja internet portala.

''Vijeće za tisak u BiH iz godine u godinu bilježi sve veći broj žalbi građana, a do današnjeg dana zaprimilo je ukupno oko 400 žalbi, od kojih se jedna trećina odnosi na govor mržnje, kako u tekstovima tako i u komentarima posjetitelja'', kazala je Bahto Kestendžić.

Kada su u pitanju komentari posjetitelja internet portala, ona je dodala kako je jako važno da urednici portala vode računa da u tim komentarima ne bude neprimjerenih sadržaja, dakle da ne pozivaju na nasilje, huškanje, niti da budu diskriminatornog karaktera.

Također je kazala kako su urednici portala dužni da po ukazivanju, odnosno po uočavanju takvih sadržaja, komentare uklone, a osobama koje postavljaju komentare onemoguće komentiranje.

''Vijeće za tisak sve slučajeve govora mržnje koje zaprimi prijavljuje nadležnim institucijama, no, nažalost, izostaje odgovor tih institucija i do sada nismo imali nikakvu povratnu informaciju kada su u pitanju procesuiranja osoba koje šire govor mržnje'', istaknula je Bahto Kestendžić.

Današnji trening, koji se održao pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava "Civil Rights Defenders" imao je za cilj jačanje kapaciteta novinara da na adekvatan način izvještavaju o govoru mržnje i zločinu iz mržnje. Trening je okupio brojne novinare, a održan je u Hotelu "Bristol".

Kopirati
Drag cursor here to close