Red Bull Street Style 2020

Obračun najboljih svjetskih freestyle nogometaša uživo na internetu

Finalisti, koji su svoje mjesto izborili između više od 500 kandidata, dolaze iz 11 zemalja sa četiri kontinenta, a najviše predstavnika će imati Japan - čak osam.
Lifestyle / Flash | 12. 11. 2020. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 14. studenog održava se veliko finale natjecanja Red Bull Street Style 2020, u kojem će se 24 natjecatelja iz 11 zemalja boriti za titule najboljih svjetskih freestyle nogometaša. Među sucima je i legendarni Cesc Fabregas, a sve se može pratiti u prijenosu uživo na internetu od 20 sati.

Nakon pet mjeseci intenzivnih kvalifikacija i takmičenja, poznati su sudionici Svjetskog finala Red Bull Street Style 2020, najprestižnijeg i najvećeg svjetskog natjecanja u freestyle nogometu, odnosno u izvođenju trikova i vještini baratanja loptom. Ovogodišnje izdanje natjecanja se zbog pandemije koronavirusa održava u online formatu.

Šesnaest muškaraca i osam žena će se u subotu 14. studenog, s početkom u 20 sati, po prvi put natjecati online pred globalnim auditorijem, a sve će biti direktno prenošeno putem live streama na YouTubeu i Red Bull TV, te društvenim mrežama.

Foto: PR / Red Bull Street Style 2020

Finalisti, koji su svoje mjesto izborili između više od 500 kandidata, dolaze iz 11 zemalja sa četiri kontinenta, a najviše predstavnika će imati Japan - čak osam.

Favoriti kod muškaraca su Norvežanin Erlend Fagerli (svjetski prvak 2018) i njegov brat Brynjar Fagerli, zatim Poljak Szymon „Szymo“ Skalski (prvak 2013), te Japanac Kosuke Takahashi (viceprvak 2016).

„Veoma je uzbudljivo. Japanski freestyleri posjeduju svoju vlastitu kreativnost i originalnost. Mislim da imam šanse za pobjedu, ali ima mnogo jakih protivnika“, izjavio je Takahashi.

Finale žena donosi konkurenciju iz snova, jer će nastupiti sve dosadašnje svjetske prvakinje: Mađarica Kitti Szász (2012, 2013), Poljakinja Aguska Mnich (2018) i Francuskinja Mélody Donchet (2014, 2016, 2019). No, ozbiljno prijete i nove snage, kao što su Miyoshi Miharu (Japan) i Lia Lewis Gribius (UK).

„Uzbudljivo je - volim se oprobavati u novim situacijama. Pokušat ću dati sve od sebe da nakon toliko godina ponovo dođem do vrha. Nikada prije nisam toliko trenirala i nadam se da ću se predstaviti u najboljem izdanju“, rekla je 29-godišnja Szász.

Video: Red Bull Street Style 2020 Finals

Francuska ikona freestyle nogometa, 36-godišnji Garnier, osvojio je prvo izdanje natjecanja 2008. godine. Ove godine zbog povrede ne učestvuje, ali će biti stručni komentator u direktnom prijenosu.

„Neki od trikova koji su zaista efektni na sceni možda i ne izgledaju tako moćno pred kamerama, jer je perspektiva drugačija, tako da morate imati tajno oružje da iznenadite sudije“, objašnjava Garnier.

Legendarni španski veznjak Cesc Fabregas bit će sudija u kategoriji Najbolji trik, čime će se pridružiti plejadi nogometnih asova koji su prethodnih godina bili u ulogama sudija (Gary Neville, Fabio Cannavaro, Edgar Davids, Roberto Carlos, Pável Pardo i Luís 'Nani' Almeida).

U sklopu Red Bull Street Style takmičenja, Bosnu i Hercegovinu je 2010. godine posjetio čuveni Edgar Davids, dok se 2012. među sudijama bh. finala na krovu Bosmala u Sarajevu našao naš proslavljeni nogometaš Vedad Ibišević

Kopirati
Drag cursor here to close