Uništen tijekom komunističke Istočne Njemačke

Barokni kraljevski dvorac polako se diže iz pepela u Berlinu

Što je prošlo, prošlo je”, kaže Hartmut Dorgerloh, glavni upravitelj Humboldt Foruma. No dodaje da će sjećanja na samostan, izvorni dvorac i parlament biti očuvani u stalnoj izložbenoj postavi o povijesti te lokacije.
Lifestyle / Flash | 16. 05. 2019. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: berliner-schloss.de / Barokni kraljevski dvorac polako se diže iz pepela u Berlinu

Obnovom Berlinske palače nastojat će se očuvati šarolika povijest sporne građevine uključujući sjećanje na njezinu središnju ulogu kao sjedišta bivšeg istočnonjemačkog parlamenta, objavili su u srijedu kustosi.

Lokacija nasuprot berlinske glavne katedrale služila je kao dominikanski samostan sve do gradnje Berlinske palače koja je tada postala glavna rezidencija pruskih kraljeva. Dvorac je 1950. uništen tijekom komunističke Istočne Njemačke i zamijenila ju je Palača republike koja je služila kao istočnonjemački parlament, javlja HINA.

Potom je parlament srušen nakon pada Berlinskog zida i stara se palača obnavlja te će biti otvorena kao muzej Humboldt Forum koncem godine.

Foto: berliner-schloss.de / Barokni kraljevski dvorac polako se diže iz pepela u Berlinu

“Što je prošlo, prošlo je”, kaže Hartmut Dorgerloh, glavni upravitelj Humboldt Foruma. No dodaje da će sjećanja na samostan, izvorni dvorac i parlament biti očuvani u stalnoj izložbenoj postavi o povijesti te lokacije.

Među artefaktima bit će i staklena glasačka kutija koja je korištena na prvim i posljednjim slobodnim izborima u istočnonjemačkom parlamentu kao i šalice za ledenu kavu s logom parlamenta, nadzorni ekrani i dijelovi izvornog osvjetljenja nazvani “Erichova prodavaonica svjetiljki" po istočnonjemačkom vođi Erichu Honeckeru.

Kopirati
Drag cursor here to close