Goli Broz

Objavljena fotografija golog Tita

Lifestyle / Flash | 05. 07. 2017. u 07:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražujući ulogu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španjolskoj, novinar Željko Zirojević pronašao je potpuno nepoznatu i dosad nikad objavljenu fotografiju maršala u neobičnom izdanju - posve golog, okrenute stražnjice prema objektivu.

Kako prenosi express.hr, fotografija je nazvana "Jugoslaveni koji se kupaju", a nastala je 1939. godine.

Tito je tada, očigledno sa svojim suborcima, boravio u francuskom vojnom logoru, koji je bio rezerviran za međunarodne snage. Iako je fotografija objavljena u Zborniku španjolskih boraca 1961., ona nikad nije pronašla svoj put do jugoslavenske javnosti - najvjerojatnije jer je režim smatra da ugrožava ugled predsjednika, a sama je knjiga ubrzo povučena s tržišta.

''Točno je kako je Josip Broz Tito 5. svibnja 1952. novinarima američkog Lifea rekao da je jednom kratko posjetio Španjolsku i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice istraživanja, koje nisu sporne i predstavljaju znanstveni i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi Blagoja Parovića - Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ'', kaže Zirojević.

Dodao je kako je nalog za Parojevićevu likvidaciju izdao Tito. 

''Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografirao mrtvog Parovića odmah nakon ubojstva i ta je fotografija odmah dostavljena Titu'', objasnio je Zirojević.

Kopirati
Drag cursor here to close