zadnji tjedan rujna

Obilježavanje Međunarodnog tjedna gluhih u Mostaru

Lifestyle / Flash | 20. 09. 2016. u 18:32 K.K.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine, u zadnjem tjednu mjeseca rujna, tradicionalno se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan gluhih i dan znakovnog jezika.

Udruga gluhih i nagluhih osoba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji "Sluh" tim povodom organizira manifestaciju koja će se održati u prostorijama Udruge u Mostaru (Zrinski Frankopana 15), s početkom u 19:30 sati.

Tom prigodom, gluhe i nagluhe osobe, članovi Udruge, kao i gluhe i nagluhe osobe iz prijateljskih udruga imat će prigodu družiti se i razmijeniti svoja iskustava što je jedan od osnovnih vidova njihove repatrijacije u cjelokupnom tretmanu prevladavanja poteškoća uzrokovanih invaliditetom.

Cilj obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života.

Organizacije širom svijeta različitim aktivnostima i kampanjama nastoje svratiti pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju gluhe osobe.Posljedica senzibilizacije javnosti bila bi upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje te specifične problematike.

Provedene aktivnosti rezultirat će i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima koja su korisna za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime je omogućena integracija u širu društvenu zajednicu i poboljšana kvaliteta života te populacije.

Taj tjedan također se podiže solidarnost među samim gluhim osobama i njihovim pomagačima te se koristi za stimuliranje većih napora u promicanju prava gluhih osoba širom svijeta na bolje obrazovanje i veće zapošljavanje.

Međunarodni dan gluhih ima dugu povijest. Svjetska federacija gluhih (WFD) prvi je puta lansirala Međunarodni dan gluhih 1958. godine; ''dan'' je kasnije produžen na ''tjedan''.

Prvi svjetski kongres WFD-a održan je u rujnu 1951. godine te je odlučeno da se proslava Tjedna gluhih održi u mjesecu rujnu kao uspomena na taj veliki događaj.

Svjetska federacija gluhih (WFD) međunarodna je nevladina organizacija koja predstavlja oko 70 milijuna gluhih osoba širom svijeta. Procjenjuje se da više od 80 posto od tih 70 milijuna živi u zemljama u razvoju, gdje su vlasti rijetko upoznate s njihovim potrebama i željama.

WFD blisko surađuje s UN-om i njegovim različitim agencijama u promicanju ljudskih prava gluhih osoba u skladu s načelima i ciljevima Povelje UN, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim općim aktima i preporukama UN-a i njegovih specijaliziranih agencija.

Najvažniji prioriteti WFD-a za gluhe osobe u zemljama u razvoju su pravo na znakovni jezik, ostvarenje jednakih mogućnosti u svim sferama života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama, priopćeno je iz Udruga "Sluh".

Kopirati
Drag cursor here to close