Dan zahvalnosti

Obama se oprostio od purica

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2016. u 09:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je posljednji put tradicionalno pomilovao dvije purice u povodu Dana zahvalnosti.Ovaj put su ceremoniji, umjesto Obaminih kćeri Malije i Sashe prisustvovali njegovi nećaci Austin i Aaron Robinson.

"Za razliku od Sashe i Malije, njih dvojicu Washington još nije uspio iskvariti", u šali je kazao američki predsjednik.

Bijela kuća je putem Twittera od američke javnosti tražila da glasa koja će od dvije purice, Tater i Tot biti pošteđena. Objavljena je i biografija obiju životinja kako bi glasačima pomogla da donesu odluku.

No bez obzira na ishod glasanja obje purice tradicionalno su pomilovane i poslane u novi dom u Virginiji gdje će o njima brigu voditi veterinari i studenti.

Amerikanci u kontinuitetu obilježavaju Dan zahvalnosti od 1863. godine. u čast zajednice različitih kultura u Sjedinjenim Državama. Proslava se održava svakog četvrtog četvrtka u studenome uz bogatu trpezu s pečenom puricom i uz obilje hrane.

"Iskoristit ću priliku i odati počast hrabrim puricama koje nisu imale sreću poput Tater i Tot i nisu pomilovane... koje su se hrabro suočile s neumoljivom sudbinom... koje su se žrtvovale i dokazale da nisu kukavice", kazao je Obama, nasmijavši okupljene.

Prvi predsjednik koji je i službeno pomilovao purice na Dan zahvalnosti 1963. bio je John F. Kennedy, no običaj je postao tradicionalan tek nakon što je to 1989. učinio George Bush.

Kopirati
Drag cursor here to close