Cijene lješnjaka skočile

Nutella bi mogla postati luksuz

Lifestyle / Flash | 05. 06. 2015. u 17:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obožavatelji najslavnijeg čokoladnog namaza na svijetu u strahu su da bi zbog slabe berbe lješnjaka, uzrokovane mrazom, moglo doći do velikog skoka cijene Nutelle na policama dućana, javljaju Agencije.

Cijene lješnjaka su skočile za 65,5 posto u posljednjih godinu dana, a u posljednjih mjesec dana za 7,7 posto, nakon što su usjevi u Turskoj pogođenim vremenskim neprilikama u travnju, piše Mirror. Ovisnici o svemu čokoladnome u strahu su da će podivljati i cijene drugih čokoladnih poslastica u kojima se nalaze ti orašasti plodovi.

S obzirom na to da je i cijena zrna kakaa porasla za 9,2 posto u posljednjih godinu dana, ljubitelji čokolada i čokoladnih delicija s lješnjacima na dvostrukom su udaru. Ovo je druga godina zaredom da je desetkovana proizvodnja lješnjaka u Turskoj, koja proizvodi 70 posto lješnjaka na svjetskom tržištu.

Magazin o trgovini The Grocer izvijestio je da nestašica lješnjaka drži cijene čokoladnog namaza visokima.

"Mraz koji je pogodio nasade lješnjaka u sjevernim regijama Turske u travnju doveo je u pitanje volumen ovogodišnje žetve", objavio je magazin.

Prošle su godine oluje s tučama i mraz uništili cvjetove na stablima lješnjaka, pa do plodova nije ni došlo.

Ferrero koji proizvodi Nutellu i brojne druge čokoladne poslastice s lješnjacima, nije želio komentirati kako će se manjak lješnjaka na tržištu odraziti na cijene njihovih proizvoda. Straha da će ti proizvodi biti povučeni s polica nema, jer je Ferrero lani kupio najvećeg turskog proizvođača lješnjaka, tvornicu Oltan.

Kopirati
Drag cursor here to close