Svjetski dan mjeriteljstva

Nove definicije mjernih jedinica od 20. svibnja

Četiri od sedam glavnih jedinica i to one koje se koriste za mjerenje mase (kilogram), električne struje (amper), temperature (kelvin) i količine tvari (mol) redefinirane su pomoću "fundamentalnih prirodnih konstanti"
Lifestyle / Flash | 15. 05. 2019. u 18:40 Fena
Kopirati
Foto:Fena / Svjetski dan mjeriteljstva

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu organizirao skup kojim je obilježen Svjetski dan mjeriteljstva - 20. svibanj, a ujedno i 125 godina rada te institucije. 

Skup kojem su prisustvovali brojni poslovni partneri Instituta, predstavnici akademske zajednice, vladinog i privrednog sektora, bio je posvećen redefiniciji jedinica u sistemu mjeriteljstva koja je službeno usvojena prošle godine, a od 20. svibnja će biti u upotrebi širom svijeta. 

''Riječ je o jednom od najvećih znanstvenih događaja iz prošle godine i zato današnji dan ima naročito veliki značaj'', rekao je direktor Instituta Zijad Džemić i dodao da je u studenom 2018. na Glavnoj konferenciji za tegove i mjere (CGPM) jednoglasno usvojena redefinicija u SI sistemu koji predstavlja međunarodno dogovoreni temelj za iskazivanje mjerenja na svim nivoima točnosti i u svim područjima znanosti, tehnike i ljudskog djelovanja. 

Četiri od sedam glavnih jedinica i to one koje se koriste za mjerenje mase (kilogram), električne struje (amper), temperature (kelvin) i količine tvari (mol) redefinirane su pomoću "fundamentalnih prirodnih konstanti" kako bi se povećala njihova preciznost i omogućilo da se uvijek i svugdje mjere na isti način. 

''Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante kojima se opisuju i kvantificiraju dobro objašnjeni fizikalni zakoni'', pojasnio je predstavnik Češkog metrološkog instituta Dominik Pažak.  

U okviru skupa predstavljene su i aktivnosti i usluge Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. 

Tijekom pet godina realizirali smo 25 trogodišnjih istraživačkih projekata koje je financirala Europska komisija u konzorciju s institutima iz Velike Britanije, Njemačke, Italije. Član smo najvažnijih međunarodnih mjeriteljskih organizacija, surađujemo s velikim brojem zemalja od kojih najviše s Češkom, Slovenijom, Njemačkom i Turskom, a jedina smo zemlja koja ima potpisan bilateralni sporazum o suradnji sa sve tri najjače države svijeta, Amerikom, Kinom i Rusijom'', kazao je Džemić. 

Prema istraživačkom mjeriteljstvu od 38 državnih instituta, Institut za mjeriteljstvo BiH svrstao se među prvih 12, a za samo šest godina zaslužio je međunarodno priznavanje za 67 različitih mjeriteljskih i kalibracijskih mogućnosti. 

''Do 2012. nismo imali nijednu laboratoriju čije rezultate neko mora prihvatiti. Danas imamo 67 mjeriteljskih i kalibracijskih mogućnosti koje su priznate u cijelom svijetu i certifikate koje izdajemo u tim laboratorijama mora prihvatiti cijeli svijet, i po tome smo među prvih 45 u svijetu trenutno'', naglasio je Džemić. 

Jedan od glavnih partnera Instituta za mjeriteljstvo BiH je Češki metrološki institut s kojim je suradnja uspostavljena još 2014. 

''Od 2014. do danas implementirani su projekti vrijedni oko 1,5 milijuna eura. Riječ je o izvanrednoj suradnji dva stručna instituta. Trenutno završavamo naš drugi projekat i izvjesno je da će se ova suradnja nastaviti i dalje'', istaknula je koordinatorica za projekte razvojne suradnje u Veleposlanstvu Republike Češke u BiH Anesa Terza Vuković. 

Jedan od partnera IMBiH je i Sarajevogas koji zajedno s Institutom planira i zajednički projekat izgradnje laboratorije u realnim uvjetima. 

''Ako taj projekat uspije, BiH će biti među prvima u regiji kada je ta vrsta ispitivanja u pitanju'', kazala je direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i naglasila da je mjerenje u ovoj firmi najvažnija funkcija. 

Rukovodilac sektora za strateški razvoj u Elektroprivredi BiH Mustafa Musić kazao je da će Institut za mjeriteljstvo BiH imati sve veću ulogu i značaj i kada je u pitanju elektroenergetski sektor. 

''Institut će imati sve veću ulogu i značaj u onome što zovemo intenzivna i vrlo turbulentna tranzicija energetskog sustava, jer se događa nešto što je prije 10 ili 15 godina bilo nezamislivo. Nove tehnologije sve su prisutnije i u energetskom sektoru i one sa sobom nose nove zahtjeve, od novih procedura, novih i opremljenijih laboratorija, do stručnog i educiranog kadra'', dodao je Musić. 

Na današnjem skupu suradnicima Instituta dodijeljene su i plakete za doprinos razvoju sektora mjeriteljstva, a najavljeno je i da će 16. svibnja u Institutu za mjeriteljstvo BiH biti održan "Dan otvorenih vrata", priopćeno je iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati