Formalna nominacija

Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Trumpa je za Nobela nominirao norveški parlamentarni zastupnik Christian Tybring-Gjedde, koji je tom prilikom pohvalio američkog predsjednika i njegove napore da okonča dugotrajne sukobe diljem svijeta.
Lifestyle / Flash | 09. 09. 2020. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump (74) formalno je nominiran za Nobelovu nagradu za mir jer je uspio isposlovati mirovni sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Fox News.

Trumpa je za Nobela nominirao norveški parlamentarni zastupnik Christian Tybring-Gjedde, koji je tom prilikom pohvalio američkog predsjednika i njegove napore da okonča dugotrajne sukobe diljem svijeta, javlja HINA.

“Mislim da je napravio puno više za stvaranje mira između nacija nego mnogi drugi prethodni dobitnici nagrade”, rekao je Tybring-Gjedde za Fox News. Inače, ovaj norveški zastupnik je četiri puta osvojio mandat norveškom parlamentu, a bio je i predstavnik te zemlje u NATO-u.

Tybring-Gjedde istaknuo je Trumpovu ulogu u ustanovljivanju odnosa između Izraela i UAE-a. “Kako se očekuje, druge će zemlje Bliskog istoka slijediti put koji su utrli Emirati. Taj bi sporazum mogao pokrenuti tranziciju te regije u regiju suradnje i prosperiteta”, dodao je.

Norvežanin je istaknuo i Trumpove pokušaje da riješi konflikte između Indije i Pakistana te Sjeverne i Južne Koreje.

Ovo nije Trumpova prva nominacija za Nobelovu nagradu za mir. Tybring-Gjedde i drugi norveški dužnosnik nominirali su ga za nagradu nakon što se 2018. godine u Singapuru susreo sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom, a navodno ga je tada za Nobela nominirao i tadašnji japanski premijer Shinzo Abe.

“Vijeće bi trebalo sagledati činjenice, a ne njegovo ponašanje. Ljudi koji su prije njega osvojili nagradu napravili su puno manje od njega. Primjerice, Barack Obama nije napravio ništa”, kazao je Tybring-Gjedde.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir neće biti objavljen prije listopada 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close