jedinstvena ponuda

Noć vještica u Drakulinom zamku za dvoje – Sretno!

Lifestyle / Flash | 29. 10. 2016. u 06:24 K.K.ovanje,

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naoružani hrabrošću i vjerojatno češnjakom, dvoje hrabrih ljubitelja strave i užasa postat će prvi gosti koji će nakon 70 godina provesti Noć vještica u Drakulinom dvorcu u Transilvaniji. Više od 80 tisuća pretplatnika Airbnba, portala za rezervaciju smještaja u cijelom svijetu, sudjelovalo je u ovom jedinstvenom natjecanju kako bi odsjeli u turobnoj utvrdi na vrhu stijene iznad magovite karpatske doline u središnjoj Rumunjskoj.

Službenog naziva dvorac Bran, zamak iz 13. stoljeća znamenita je turistička atrakcija koju je proslavio irski pisac Bram Stoker u romanu "Drakula" 1897. godine.Na početku knjige londonski odvjetnik Jonathan Harker ništa ne sluteći putuje u izolirani šumoviti dio Transilvanije na poslovni sastanak s tajanstvenim grofom Drakulom.

Nekoliko krvlju natopljenih poglavlja kasnije, osamljeni aristokrat postaje drevni vampir s neutaživim apetitom za arterijama mladih žena.Iako Stoker nikada nije posjetio Transilvaniju, njegov opis Drakulina dvorca savršeno odgovara utvrdi Bran, što je dodatno potaknulo mit o grofu-vampiru.

Kao i mladog Harkera u romanu, i dvoje dobitnika Airbnba konjska će zaprega dovesti do dvorca, a tamo će ih dočekati nitko drugi do Stokerov prapranećak.Nakon večere uz svijeće, gosti će biti odvedeni u svoje odaje za počinak - dva lijesa obložena baršunom.

"Želimo im priuštiti autentični osjećaj straha, a ne stvoriti neku sajamsku atrakciju", kaže Dacre Stoker, koji je i sam pisac i samoproglašeni stručnjak za vampire."Tijekom prvih nekoliko sati u dvorcu Harker nije imao pojma kakav će ga užas zadesiti", dodaje Stoker sa zagonetnom grimasom na licu.

Iako će par Airbnba, koji još ne zna što ih u dvorcu čeka, biti jedini koji će tamo provesti noć, oni nisu jedine žive duše koje će motati njegovim prostorijama tijekom Halloweena. Oko pola milijuna turista godišnje posjeti Bran. Dobar dio ih bira baš ovaj dio godine kako bi istražili njegove sablasne kutke.

"Zamak ima 57 soba na četiri kata. Ali ne znam koliko je u njemu vampira", objašnjava Anemona Todor dok vodi turističku skupinu.

Unatoč takvim pričama, dio turista nema problema sa strahom. "Znamo da je Drakula samo legenda pa je situacija pod kontrolom", rekla je s osmijehom izraelska turistkinja Dorit koja dvorac posjećuje sa suprugom i petogodišnjim sinom. Za one zainteresirane za stvarne duhove prošlosti, Bran nudi i bogato povijesno blago.

Izgradili su ga teutonski vitezovi 1212. godine. U idućim stoljećima bio je vlasništvo raznih plemića i naposlijetku postao ljetna rezidencija rumunjske kraljice Marije.Rumunjski komunistički režim nacionalizirao ga je poslije Drugog svjetskog rata.Kraljičinom praunuku vraćen je tek 2006., a on ga je pretvorio u unosan privatni muzej.

Suprotno uvriježenom vjerovanju, zloglasni vlaški knez iz 15. stoljeća Vlad Tepeš, koji je svoje žrtve nabijao na kolac i poslužio kao nadahnuće za Drakulu, nije imao mnogo veze s dvorcem.Tanka je linija između činjenica i fikcije i njome treba upravljati s "kirurškom preciznošću", kaže marketinški direktor dvorca Alexandru Priscu. Ali, dodaje, zamak nudi "točno ono što se od njega očekuje: romantičan je i tajanstven u jednakoj mjeri", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close