Nizozemska

Posijecite božićno drvce i uzmite ga besplatno

Lokalno stanovništvo su pozvali da ponesu vlastite sjekire ili ručne pile te da izaberu i posijeku stablo koje će ponijeti kući da bi se šuma razrijedila.
Lifestyle / Flash | 16. 12. 2019. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni park Hoge Veluwe, blizu istočnoga nizozemskog grada Arnhema u ovo predbožićno vrijeme ima neobičnu ponudu za posjetitelje. Nudi im da odaberu drvce, posijeku ga i besplatno ponesu kući.

Čuvari parka pojasnili su da je šuma o kojoj brinu u parku pregusta te da bi širenje škotskih borova (Pinus sylvestris) moglo štetiti gušterima, cvrčcima i ostalim rijetkim životinjskim vrstama koje ondje žive.

Lokalno stanovništvo su pozvali da ponesu vlastite sjekire ili ručne pile te da izaberu i posijeku stablo koje će ponijeti kući da bi se šuma razrijedila.

Još na početku mjeseca stotine obitelji prijavile su se za besplatno preuzimanje stabala.

Osoblje nastoji držati pod kontrolom širenje šume koja uspijeva na pjeskovitom tlu bogatom dušikom, rekao je jedan od čuvara, Henk Ruseler.

"Na ovome području živi nekoliko rijetkih vrsta guštera, cvrčaka i lišajeva, koje se nalaze na europskome Crvenom popisu ugroženih vrsta", rekao je Reutersu. "Kada se na ovome području šuma jako progusti i proširi, sve ove rijetke vrste nestaju", dodao je.

Problem se dijelom javio zbog povećanja razine dušika u okolišu uslijed plinova s obližnjih prometnica i prevelike gnojidbe poljoprivrednog zemljišta.

Prošli je mjesec vlada donijela uredbu o ograničenju brzine vozila da bi se u tom području smanjila razina dušika.

Hoge Veluwe čini 3200 hektara šume i 2100 hektara niskog raslinja, a poznat je po muzeju i galeriji u kojoj se nalazi impresivna zbirka Van Goghovih umjetnina i umjetnina nizozemskih modernista, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close