Društvo

Nije važno koliko ste vi bogati nego koliko imaju vaši susjedi

Drugim riječima, nije važno kolik je vaš apsolutni prihod nego "gdje vas on svrstava u odnosu na ostatak društva", kaže Kate Pickett, profesorica na sveučilištu u Yorku.
Lifestyle / Flash | 22. 05. 2019. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgleda da ima istine u staroj izreci da se novcem ne može kupiti sreća. Osobito ako je susjed bogatiji od vas. Psiholozi kažu da je nejednakost bolji pretkazatelj problema u mentalnom zdravlju nego opće bogatstvo neke zemlje.

Drugim riječima, nije važno kolik je vaš apsolutni prihod nego "gdje vas on svrstava u odnosu na ostatak društva", kaže Kate Pickett, profesorica na sveučilištu u Yorku.

Ona je u svom istraživanju pokazala da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji.

To donekle objašnjava zašto su Sjedinjene Države, premda su najveće svjetsko gospodarstvo, visoko na listi u brojnim problematičnim socijalnim kategorijama.

Pickett kaže da je to zato što su ljudi, ako su najsiromašniji u zajednici, bez obzira na apsolutnu veličinu bogatstva, neizbježno izloženi tjeskobi, osjećaju stida i frustraciji.

Pritom se poziva na rezultate studije koja je pokazala da siromašne osobe koje žive u norveškim socijalnim stambenim blokovima nisu u boljem mentalnom stanju od onih u indijskim slumovima.

"Premda su njihove okolnosti materijalno znatno drugačije, osjećaj siromaštva je jednak", rekla je.

Premda se psihologija smatra nestranačkom disciplinom, zbog rezultata njezina i drugih sličnih istraživanja sve je više stručnjaka u tom polju koji smatraju da psiholozi moraju više javno govoriti i utjecati na političare u nastojanju da se smanje nejednakosti u društvu koje utječu na mentalno zdravlje, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close