Stjepan Šterc

Ni 400.000 Hrvata ne živi danas u BiH kao stalno stanovništvo

Lifestyle / Flash | 18. 06. 2017. u 09:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mora se strateški odgovoriti na problem demografske depopulacije Hrvata i ostalih u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj'', upozorenje je prof.dr. Sjepana Šterca, stručnjaka s geografskog odjela Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Gostujući ovog tjedna u Sarajevu na skupštini Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, ovaj znanstvenik, koji je čitav život posvetio izučavanju demografskih kretanja, upozorio je na obeshrabrujuće trendove, prvenstveno u njegovoj zemlji, ali i u Bosni u Hercegovini o kojoj je govorio fokusirajući se na hrvatsku populaciju i napominjući da negativni demografski trendovi pogađaju i ostale.

''Ni 400.000 Hrvata ne živi danas u Bosni i Hercegovini kao stalno stanovništvo'', ustvrdio je Šterc unatoč tome što statistika iz popisa 2013. godine govori o 550.000 Hrvata od oko 700.000 iz popisa 1991.

Takvu demografsku sliku naziva katastrofičnom i predviđa prirodni pad nevjerojatne razine čija će posljedica biti svođenje broja Hrvata na 350.000 u sljedećih desetak godina, ispod 300.000 u sljedećih dvadesetak, pod uvjetom da se društvo ne suprostavi sustavno, strateški, depopulaciji koja ne pogađa samo hrvatsko stanovništvo.

Što se tiče Hrvatske, alarmantno poziva na hitni, također strateški odgovor nemiloj pojavi, tvrdeći da je Hrvatska ušla u klasični demografski slom i navodeći kao naročitu "nedaću u toj nedaći" - iseljavanje mladog perspektivnog stanovništva.

''Vjerojatan je prirodni pad i dva puta veći nego tijkom rata ako se što planski i radikalno ne poduzme na revitalizaciji'', ustvrdio je, govoreći o Hrvatskoj, prof. dr. Stjepan Šterc.

Kopirati
Drag cursor here to close