Nesvakidašnji ulov

Neumski ribar ulovio morskog konjica

Lifestyle / Flash | 02. 05. 2017. u 19:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neumski ribar pronašao je u svojoj mreži nesvakidašnji ulov. Naime, on je uz nekolike vrste jadranskih riba pronašao i nešto što se rijetko viđa - morskog konjica.

Morski konjic, ili kako ga još u priobalju nazivaju - kobilica, peteh ili božjak, u društvu nešto goropadnijih morskih susjeda srećom je prošao neozlijeđeno, a savjesni ga je ribar vratio u morska plavetnila čim je zabilježio objektivom prizor koji simbolizira snagu i dobru sreću za ribare i pomorce.

Podsjetimo, ova krhka riblja vrsta zaštićena je zakonom, a osim za ukras estetskim sadistima koji je vole držati u tegli ne bi li im donijela više sreće, za čovjeka nema osobite koristi. Pa opet, morski se konjic upravo zbog svoje neobične ljepote našao na mnogim brodskim jedrima, zastavama, tetovažama, javlja Dnevnik.ba.

U Jadranskom moru žive dvije vrste, dugokljunić i kratkokljunić, a možda najveća zanimljivost vezana za ove morske životinjice jest potpuna podčinjenost mužjaka prema ženkama.

Ženke naime brigu o potomstvu prepuštaju mužjacima, tako što oko 580 komada ikre polože u mužjakovu leglenu kesu koji nosi trudnoću tri tjedna nakon čega rađa milimetar dugu mladunčad po svemu nalik svojim roditeljima. Vrijeme parenja poklapa se sa punim mjesecom, a pretpostavlja se da najpogodniji trenutak bira – ženka.

Usprkos pogrdnom nadimku papučara nad papučarima kojega mu je riblji fond zbog toga prišio, mužjak cijeli svoj životni vijek ostaje sa istom ženkom, a u slučaju da jedno od njih nastrada, ovo drugo za dugo ne traži drugog partnera, što ovom pomalo mističnom morskom biću daje i romantičarsku draž.

Kopirati
Drag cursor here to close