Mostar

Nema maturalnih ispita, pa ne treba biti ni maturalnih zabava

Maturalnih zabava u Mostaru ove godine, čini se ipak neće biti...
Lifestyle / Flash | 13. 05. 2021. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djevojke u večernjim haljinama, mladići u odijelima, defile kroz grad, ples i pjesma… Za sve to, kako se za sada čini još jedna generacija učenika u Mostaru će ostati uskraćena.

Iz Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru za Bljesak.info su rekli kako se maturanti još uvijek nadaju popuštanju epidemioloških mjera.

''Škola prati sve propisane epidemiološke mjere, organizacija maturalne zabave ne ulazi u to jer se ne može ispoštovati ograničeni broj osoba u zatvorenom prostoru. Dok su važeće mjere na snazi, organizacije maturalne večere neće biti. Budu li mjere popustile onda se može razgovarati o toj temi'', rečeno je za Bljesak.info iz ove gimnazije, gdje žale što je generacija ostala zakinuta za dva važna događaja kojima se učenici vesele, maturalnu večeru i ekskurziju.

Maturanti Gimnazije Mostar već su se izjasnili da ne žele organizirati maturalnu večeru zbog komplicirane situacije, tako da i škola neće imati ništa u svojoj organizaciji i da mjere popuste.

''Učenici će možda samoinicijativno zajedno sa svojim razrednicima organizirati neku večeru, ali škola neće ništa organizirati'', rečeno nam je iz ove škole.

U Srednjoj ekonomskoj školi su nam rekli da će organizirati maturalnu zabavu ako ministarstvo odobri, no da se još uvijek ne zna ništa.

Po sadašnjim epidemiološkim mjerama, kažu, od maturalne zabave ''nema ništa''.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola u HNŽ-u za Bljesak.info je rekao kako na sindikalnim organima nisu razgovarali o ovim temama, no po njegovom mišljenju maturalne zabave se ne bi trebale organizirati.

''Kada nema ni maturalnih ispita radi epidemioloških mjera kao ni lani, nema smisla ni da bude maturalnih zabava'', kazao je Milić.

Učenicima će se, kako je pojasnio zbrajati ocjene iz predmeta koji inače budu na maturalnom ispitu od prvog do četvrtog razreda, a jedino će pisati maturalni rad i braniti ga.

Podsjetimo, policijski sat u Federaciji Bosne i Hercegovine od 6. svibnja počinje u 23 sata umjesto u 21 sat. Dosadašnje epidemiološke mjere u FBiH su izmijenjene i u dijelu koji se odnosi na okupljanje dozvoljenog broja ljudi na otvorenom. Dosad je moglo na jednom mjestu biti do 20 ljudi, a prema zadnjoj odluci, do 30.

Predložena je i naredba da se centri za mentalno zdravlje stave u punu funkciju, kako bi se zaštitilo mentalno zdravlje stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close