Solitary Man

Neil Diamond obilježava 50 godina uspješne svjetske karijere

Lifestyle / Flash | 18. 12. 2016. u 12:30 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije pola stoljeća objavio je Neil Diamond (75) svoj prvi singl „Solitary Man“. Pjesma je postala veliki hit i do dana današnjeg je njegov zaštitni znak.

Kao velika svjetska zvijezda, ovaj će glazbenik svojih 50 godina na sceni obilježiti velikom svjetskom turnejom. Za sada su utvrđeni datumi koncerata u Americi.

Neil Diamond za sebe kaže kako je i dalje ostao prilično povučena, gotovo stidljiva osoba.

"Kad bih kao mladić zapazio neku djevojku koja mi se sviđa, nije mi uspijevalo naći način da doprem do nje. Kad sam započeo djevojkama pisati pjesme, odjednom je postalo lakše. Tako je i danas. Stojim li na bini, pjevajući ,Sweet Caroline‘, moje oči gledaju bezbrojna sretna lica žena u publici. Kad se svjetla pozornice pogase, opet postajem mirni čovjek, koji ima iste sumnje u vezi sa samim sobom", kaže pjevač za BILD am SONNTAG.

Odakle sumnja u sebe?

"To je jednostavno u vama. Ne mijenja tu ništa 120 milijuna prodanih albuma. Ja sam odrastao u roditeljskoj kući, punoj ljubavi. Moj je otac imao malu trgovinu u Brooklynu. Prodavao je žensko rublje. Iza dućana smo imali mali stambeni prostor. Već tada mi je postalo jasno da ću ja u životu morati raditi nešto drugo", kaže Diamond.

Želio je studirati medicinu, a u školskome zboru je pjevao skupa s Barbrom Streisand.

"Zapravo se tada još nismo poznavali. Tek mnogo godina kasnije, dok smo zajednički snimali ,You don’t bring me flowers‘, otkrili smo to", napominje on.

Njegov san o školovanju nije bio duga vijeka. Sa 16 godina napustio je školu i pokušavao zaraditi novac pišući tekstove pjesama. Kada je imao 22 godine, već oženjen, i dalje je bio puki siromah.

"Znalo mi se dogoditi da zaradim samo 35 centi na dan. Moja prva žena bila je u trudnoći, a ja sam se vukao kroz New York u tankoj pamučnoj jakni, pokušavajući očajnički zaraditi neki novac na glazbi", priča Diamond.

Ipak, uspjeh je nešto kasnije došao, ali je brak propao 1969. godine. Iste se godine ponovno oženio, a u godinama koje su slijedile još je dva puta postao otac. Taj je brak trajao do 1996. godine. Svojoj je ženi morao isplatiti 112,5 milijuna dolara.

"Ona je zaslužila svaki penny", kazao je tada.

Pet godina kasnije oženio se i po treći put. Ovoga puta menadžericu Katie, koja je gotovo 30 godina mlađa.

"Mi smo jedan jako uigran tim. Kad nađeš osobu koja te voli, koja ima veliko srce i još uz to voli tvoju glazbu, to ti daje krila u pravom smislu riječi i olakšavati ti pjevanje o ljubavi", kaže očarani pjevač.

Kako djeca reagiraju na njegove pjesme?

"Moja su djeca vrlo pažljiva prema meni. Ne sviđa im se odjeća koju nosim na nastupima, a ponekad traže da im pjevam neke pjesme koje ja baš i ne volim. Uobičajen sukob generacija", smatra on.

Za Božić pak Diamond ima jednu tradiciju - dva tjedna odmora.

"Mi slavimo kao i većina američkih obitelji. Pečena purica i slatki krumpir s brusnicama kao prilog, te darovi za svakog člana obitelji. Osim toga, moj božićni ritual je dobro se naspavati", kazao je Neil Diamond.

Nakon toga obično započinje priprema za narednu turneju.

"Ponekad turneja zna biti vrlo naporna. Ali, čini me samo tjelesno umornim. Emocionalno i duhovno me zapravo rasplamsava".

Iako Diamond odavno više nije „Solitary Man“, neke se stvari u njegovome životu i duši nisu bitnije mijenjale. Ali, ono što mu je uspjeh u karijeri donio jest sloboda u starosti.

"Najljepše u starenju je to što više ne moram nikoga slušati, nitko mi ne može kazati kakvu ću glazbu pisati ili izvoditi. Ja jednostavno radim ono što želim i to je sjajno. Imam savršen život i za to sam zahvalan", završava svoju priču Neil Diamond.

Kopirati
Drag cursor here to close