Za sve su krivi telefoni

Ne znaju reći kako se zovu, ali znaju brojati na engleskom

Dolaze nam djeca od četiri godine koja znaju reći nazive boja na engleskom, brojati na engleskom, znaju abecedu, ali kada ih pitamo kako se zovu, to ne znaju reći
Lifestyle / Flash | 15. 10. 2018. u 08:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto maternjim jezikom, sve više mališana komunicira na engleskom, jer pretjerano koriste moderne tehnologije, pa se događa da ne znaju reći svoje ime, ali znaju brojati na ovom stranom jeziku.

Do tog zaključka došli su logopedi u dobojskom Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, koji mjesečno rade tretmane s više od stotinu djece s različitim vrstama jezično-govornih poremećaja, pišu Nezavisne novine.

Za sve su krivi telefoni

"Dolaze nam djeca od četiri godine koja znaju reći nazive boja na engleskom, brojati na engleskom, znaju abecedu, ali kada ih pitamo kako se zovu, to ne znaju reći, tako da to zahtijeva jedan dugotrajan tretman, koji sigurno traje četiri do pet godina, ali mora da bude podržan svakako i radom roditelja kod kuće", kazala je Mira Cvijanović, logoped u Timu za djecu i omladinu u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja.

Za sve su krivi telefoni i tableti koji su svakodnevica u životu djece predškolskog uzrasta, pa se njihovi roditelji, osim s usporenim govorno-jezičkim razvojem mališana, susreću i s problemima s motorikom.

"Zato što su djeca vrlo malo aktivna ili potpuno neaktivna. Vrlo malo izlaze u prirodu, penju se i skaču. Uglavnom su na telefonu, na tabletu i iz tog razloga postoje ove socioterapijske grupe (u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja) pa se radi na razvoju fine motorike, motorike prstiju", pojasnila je Cvijanović.

Utječu i na emocionalno sazrijevanje

"Ovisno od njihovih sposobnosti, što njih zanima i što oni vole raditi, onda im to damo da rade i tu ih procjenjujemo, jer ne možemo procjenjivati u nekoj tehnici koju oni nikada nisu radili", kazala je Gordana Riljić, radno-okupacijski terapeut u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka".

Moderne tehnologije ne utječu samo na razvoj djece predškolskog uzrasta, sati i sati provedeni pred ekranom utječu i na emocionalno sazrijevanje adolescenata, koji bukvalno "vise" na internetu.

"Postaju nekako isprazni, sve više se okreću ka drugim stvarima, manje se druže. Nema pravila, depresija kao emocionalni poremećaj može se javiti i kod beba, a ne kod mladih, tako da je samo važno prepoznati je", navodi psihijatar Dejana Cocić-Hadžiibrahimović, rukovoditelj Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

U Timu za djecu i omladinu zaposleni liječe različite poremećaje, u tijeku ove godine otvoreno je više od 200 novih kartona, a većina njih, 70 procenata, odnosi se na jezičko-govorne poremećaje kod djece.

Kopirati
Drag cursor here to close