Čekajte kolektore

Ne kupajte se: Neretva je pretvorena u kanalizaciju

Lifestyle / Flash | 06. 06. 2017. u 11:45 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako kupanje građana na Neretvi je na vlastitu odgovornost, rekli su za Bljesak.info iz Odjela zaštite voda Agencija za vodno područje Jadranskog mora.

Inače, tijekom ljetnih mjeseci aktualizira se tema zdravstvene ispravnosti voda za kupanje, a Agencija za vodno područje Jadranskog mora već godinama organizira ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. ''tradicionalnim kupalištima''.

Najprljavije nizvodno od Carinskog

Ispitivanja se provode na rijekama, jezerima i priobalnom moru. Tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do kolovoza dva puta mjesečno putem ovlaštenih laboratorija vrše se provjere i ispitivanje parametara, pretežno mikrobioloških, a rezultati analiza su dostupni javno i na web stranici Agencije.

''Rezultati ispitivanja pokazuju da je najlošije stanje na kupalištima na rijeci Neretvi nizvodno od Carinskog mosta. To je ujedno i najopterećenije vodno tijelo u koji se trenutno ispušta kanalizacija šireg područja grada Mostara'', rekli su nam iz Odjela zaštite voda.

Dodali su i kako su rezultati povoljniji na ostalim vodnim tijelima i tradicionalnim kupalištima na drugim rijekama.

Kanalizacija odlazi u vodu

''Iako su na drugim rijekama rezultati povoljniji i na njima je prisutan velik broj direktnih ispusta kanalizacija iz manjih ili većih naselja, a poseban problem predstavljaju divlje deponije sa svojim procijedim vodama'', kažu iz Agencije.

Kako su objasnili, općenito problematika voda za kupanje polazi prvenstveno od toga što su rijeke recipijenti za vode iz kanalizacijskih sustava koje se u većini općina na ovim prostorima ispuštaju bez adekvatnog pročišćivanja.

Drugi problem je, kako kažu, nepostojanje podzakonskih akata kojima bi se definirali uvjeti za kupališta na osnovu kojih bi Općine propisale kupališne zone koje bi onda trebali biti propisno obilježene, ograđene i sustavno nadgledane.

Ali ipak postoje određeni pomaci.

Gdje se grade kolektori

''Da, postoje određeni pomaci u odnosu na opterećenje rijeka otpadnim vodama. U Konjicu su izgrađeni lijevo obalni i desno obalni kolektori i prva faza uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (5000 ES). U Jablanici je napravljeno više manjih uređaja koji zajedno imaju kapacitet od 3250 ES. U Ljubuškom je proširen kapacitet uređaja na 6000ES, a u Čitluku na 14000 ES. U tijeku je izgradnja kolektorskog sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Mostaru, gdje se očekuje skoro puštanje postrojenja u probni rad. Započeli su i procesi za izradu pročistača u Rami, Širokom Brijegu i Tomislavgradu'', pojasnili su nam iz Agencije.

Naveli su kako puštanjem u rad pročistača u Mostaru i izgradnjom dodatnih uređaja na ostalim vodnim tijelima, značajno će se smanjiti zagađenje rijeka i poboljšati uvjeti za kupanje.

''Nakon proglašenja kupališnih zona od strane općina, kupališta će morati biti ograđena obilježena i pod stalnim nadzorom. Do tada svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost'', kažu iz Agencije za vodno područje jadranskog mora.

Kopirati
Drag cursor here to close