UN Women

Nasilje nad ženama nije privatni, nego je društveni problem

Lifestyle / Flash | 06. 04. 2017. u 19:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Važno je reći da nasilje nad ženama nije privatni problem, nego društveni problem i da se on tiče svih'', rekla je Aleksandra Kuljanin službenica za komunikacije ureda UN Women u BiH na seminaru ''Uloga medija u prevenciji nasilja nad ženama: rodno odgovorno izvještavanje'', koji se održava u Mostaru.

Cilj seminara, kojeg organizira UN Women, je da se šira medijska zajednica u BiH upozna s dosadašnjim trendovima u medijskom predstavljanju nasilja nad ženama, te preporukama kako bi se ovo izvještavanje moglo unaprijediti i aktivnije uključiti medije u borbu protiv nasilja nad ženama.

Na seminaru sudjeluju predstavnici institucija koje su uključene u sustav zaštite od nasilja u obitelji, nevladinih organizacija, te predstavnici medija iz cijele BiH.

''Uloga medija jeste ne samo da izvještava o slučajevima nasilja, nego da izvještavaju o nasilju kao o širem društvenom problemu. U jednom trenutku UN Women je radio analizu medijskog sadržaja krajem godine, koja je pokazala da mediji izvještavaju o slučajevima nasilja, ali samo onda kad se nasilje dogodi i nažalost kada završi na stranicama crne kronike. Vrlo rijetki su oni članci koji se bave samim uzrokom nasilja, samim pojmom nasilja, što je nasilje i kako ga spriječiti, na koji način se radi s nasilnicima, vrstama nasilja i načinima prevencije'', objašnjava Kuljanin.

Kaže kako je cilj postići da izvještavanje medija o nasilju nad ženama postane rodno odgovornije.

Preporuke nastale na ovom seminaru unose se u finalnu verziju priručnika za izvještavanje o nasilju nad ženama.

Kopirati
Drag cursor here to close