Predstavljen projekt

Nasilje nad djecom postalo svakodnevnica, treba reagirati!

Predstavljen projekt 'Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u BiH'
Lifestyle / Flash | 14. 11. 2017. u 19:32 Fena
Kopirati
Emmaus / Predstavljanje projekta  

Udruga Međunarodni forum solidarnosti ''Emmaus'' (MFS-Emmaus) danas je održalo javnu promociju i predstavljanje aktivnosti u sklopu projekta ''Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini prilagođenih djeci'', podržanog od strane UNICEF-a i Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti se realiziraju u sklopu dugogodišnjeg programskog djelovanja Udruženja ''MFS-Emmaus'' na zaštiti djece i mladih od svih oblika zlostavljanja i eksploatacije, priopćeno je iz MFS-Emmaus.

MFS-Emmaus je ovom prilikom predstavio smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u BiH namijenjene profesionalcima koji rade s djecom, zatim slikovnicu „Sve što treba da znaš o nasilju!“ namijenjenu djeci uzrasta 6-11 godina, online aplikaciju „Budi Cyber detektiv!“ za korištenje na društvenim mrežama i online platformu www.sigurnodijete.ba za djecu uzrasta 12 i više godina.

Medijima su se obratili predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i stručnjaci koji su sudjelovali u izradi publikacija i web aplikacije, te predstavnici UNICEF-a i Udruženja MFS-Emmaus.

Nasilje nad djecom, eksploatacija i zlostavljanje, te različiti vidovi uznemiravanja djece i mladih neprimjerenim sadržajima posredstvom interneta i mobilne telefonije su nažalost postali naša svakodnevica.

Sve to se događa ovdje i sada, a žrtva može biti bilo tko. Kako bi profesionalci koji rade s djecom efikasnije djelovali u prepoznavanju, prijavljivanju i suzbijanju nasilja nad djecom, posebno nasilja u digitalnom okruženju koje je nažalost sve prisutnije u BiH, predstavljene su smjernice za profesionalce koje definiraju nove pojavne oblike nasilja kao što su grooming, cyberbullying, sexting i sextortion.

Tijekom promocije je posebno naglašena potreba preventivnog djelovanja i intenzivnije edukacije i podizanja svijesti među djecom i mladima o raznim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi, te kome prijaviti nasilje.

Stoga su za djecu i mlade kreirane slikovnice i online aplikacija posebno prilagođene tim ciljnim skupinama, koje obrađuju različite oblike nasilja - zanemarivanje djeteta, fizičko, emocionalno, seksualno, vršnjačko i nasilje u digitalnom okruženju, a posebno je istaknuta važnost prijavljivanja nasilja i osobe/institucije kojima se nasilje treba prijaviti.

Publiciranje, javna promocija i distribucija promoviranih sadržaja, u široj javnosti i profesionalnoj zajednici doprinos su jačanju postojećeg sistema dječje zaštite u BiH, u cilju adekvatnog odgovora na sve poznate oblike nasilja, eksploatacije i zanemarivanja djece.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.