Zakona ima ali zaštite nema

Nasilje je posljedica predrasuda

Prema podatcima prikupljenim od Misije OSCE-a, u prošloj godini policiji u BiH ukupno je prijavljeno 175 incidenata koji su potencijalno motivirani predrasudama.
Lifestyle / Flash | 26. 02. 2019. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH kaznena djela počinjena iz mržnje najčešće su usmjerena protiv povratničkih zajednica, vjerskih i sakralnih objekata, pripadnika seksualnih manjina, te Roma kao najveće manjinske skupine u ovoj zemlji'', upozoravaju iz Sarajevskog otvorenog centra.

Prema podatcima prikupljenim od Misije OSCE-a, u prošloj godini policiji u BiH ukupno je prijavljeno 175 incidenata koji su potencijalno motivirani predrasudama, što se uklapa u prosjek iz prethodnih godina od oko 150. Prijavljeni incidenti najčešće se ogledaju u verbalnim napadima i prijetnjama, oštećenju imovine i oštećenju vjerskih objekata i groblja. Incidenti prema Romima i seksualnim manjinama se prijavljuju u mnogo manjoj mjeri.

Iz SOC-a upozoravaju da naš izbor uvijek ima posljedicu te da je nasilje najčešće posljedica predrasuda. ''Predrasude nas tjeraju na strah od drugih i drugačijih, tjeraju nas da mrzimo, a potom i da činimo kaznena djela koja uništavaju živote drugih'', stoji u priopćenju.

Kaznena djela počinjena iz mržnje zbog svega navedenog, zahtijevaju poseban tretman jer izazivaju osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja unutar različitih zajednica u BiH.

Kao ohrabrujuću činjenicu navode da su izmjene i dopune odredaba Kaznenog zakona RS-a i Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH usvojene još 2010., a da je usvajanje istih izmjena i dopuna u Kaznenom zakonu FBiH uslijedilo je 2016. na inicijativu Ombudsmena za ljudska prava BiH. Time su kreirani zakonski preduvjeti na cijeloj teritoriji BiH za efikasnu borbu protiv kaznenih djela počinjenih iz mržnje.

''Ako postoje zakonski preduvjeti za efikasnu borbu protiv kaznenih djela počinjenih iz mržnje, zbog čega nema adekvatne zaštite konkretno na terenu'', pitaju se iz SOC-a ''zakona ima, ali zaštite u realnosti nema''.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close