Glasni ritual

Naselja u kojima ljudi vrište svake noći, ali se nitko ne želi odseliti

Studenti iz Sernanders Väga u Uppsali puštaju glas u 10 sati navečer, oni iz Lappkärrsbergeta također, ali samo utorkom, dok se u Lundu iz grla zaori sat vremena kasnije.
Lifestyle / Flash | 15. 04. 2021. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pojedinim dijelovima Švedske posve je uobičajeno uvečer se prošetati do prozora, gurnuti glavu van i zavrištati iz svega glasa. Iz petnih žila urla se u studentskim naseljima, i to u točno određen sat.

Studenti iz Sernanders Väga u Uppsali puštaju glas u 10 sati navečer, oni iz Lappkärrsbergeta također, ali samo utorkom, dok se u Lundu iz grla zaori sat vremena kasnije.

Mnogi su nagađali da se radi o kakvom kultu ili neobičnim zbivanjima, no razlog je posve običan – studenti urlaju kako bi se riješili stresa, frustracija i strahova. Taj "fenomen" koji Šveđani nazivaju vrisak Flogsta, ime je dobio prema studentskom naselju nadomak Uppsale, piše Punkufer.

Iako nitko nije posve siguran kako se i zašto oglasio prvi krik, najizglednija je teorija da je vrištanje počelo u sedamdesetim ili osamdesetim godinama, kada je skupina studenata iz Delphija u Lundu pogledala dokumentarac o iskonskom vrisku (primal scream) te zaključila da će im buka pomoći u izbacivanju negativnih emocija i stresa zbog ispita.

Zbog toga se švedski fenomen najprije zvao vrisak Delphi, a tek je naknadno postao Flogsta. U međuvremenu se vriska prorijedila, a taj neobični način samopomoći iz tišine je vratila skupina studenata u Uppsali koja je htjela oboriti svjetski rekord u vrištanju.

Tada se glasni ritual vratio u velikom stilu i do danas još nije utihnuo. Nađete li se u studentskim dijelovima gradova gdje je Flogsta i dalje način života, ne oklijevajte, nego pustite svoj glas.

Kopirati
Drag cursor here to close