Savjet

NASA objavila listu - Ovih 6 biljaka najbolje čisti zrak u prostoriji

Idealne su za uklanjanje amonijaka, benzena, formaldehida, trikloretilena...
Lifestyle / Flash | 18. 03. 2019. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ućne biljke donose potreban dašak života u svaku prostoriju. Bez obzira na to živite li u centru grada ili u okolici, sivilo i neinspirativan prostor uljepšat će biljka. Kućne biljke nisu samo ukras, one mogu koristiti zdravlju.

Znanstvenici tvrde da neke biljke mogu smanjiti stres i tjeskobu, ovlažiti suhi zrak, pomoći kod depresije, a prema NASA-i , određene biljke na prirodan način pročišćavaju zrak. Slabo provjetravani prostori puni su ustajalog zraka i zagađivača. Iz NASA-e savjetuju ovih šest biljaka za poboljšanje kvalitete zraka u prostoriji.

Krizantema

Prvak pročišćavanja zraka prema istraživanju NASA-e je krizantema koja uspješno smanjuje amonijak, benzen, formaladehid i ksilen u zraku.

Spatifilum

Korjenasta biljka raširena po tropskim predjelima Amerike i jugoistočne Azije. Cvjetne čaške su sivo-bijele, cvate cijeloga ljeta, a cvjetovi se stvaraju i u rano proljeće i u kasnu jesen. Mogu uspijevati i uz malo svjetla, vidno povenu kada trebaju vode. Ako ste pažljivi, ova biljka će vam trajati godinama i idealna je za uklanjanje amonijaka, benzena, formaldehida i trikloretilena iz zraka.

Sanseverija ili svekrvin jezik

Treba malo svjetla iako brže raste uz jarko svjetlo i vrlo je otporna biljka. Voli da je se prečesto ne zalijeva. Iz zraka uklanja benzen, formalaldehid, trikloretilen i ksilen.

Aloe Vera

I ova biljka voli ako je zanemarite. Nađite joj samo lijepo mjesto na suncu i rast će godinama. Ako vas opeče sunce, otkinite list i razmažite sok biljke po mjestu koje vas peče. Osjetit ćete trenutno olakšanje. Osim toga, idealna je za uklanjanje formaldehida iz zraka.

Bostonska paprat

Jedan od najučinkovitijih pročistača zraka na ovoj listi je bostonska paprat, idealna za držanje u kupaonici. Biljka voli vlagu, vlažno tlo i ne traži puno svjetla. Iz zraka pomaže uklanjati formaldehid i ksilen.

Fikus gumijevac

Vazdazeleno drvo porijeklom iz Indije i susjednih zemalja koja tamo naraste i 40 metara. Atraktivna kućna biljka koja i u kući može narasti visoko. Ne traži puno brige i ljeti voli biti vani. Izvrsna je za uklanjanje benzena, formaldehida i trikloretilena iz zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close