Prognoza i ceste

Narančasti meteoalarm: Obilna kiša, na planinama snijeg

Lifestyle / Flash | 10. 02. 2016. u 07:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno s kišom, a na planinama sa snijegom.

Količine padalina u protekla 24 sata (mm): Kupres 50, Drvar 44, Bihać 19, Livno 17, Ivan Sedlo 16, Mostar 12, Bjelašnica 6, Stolac 4, Bugojno 2, Jajce 1.

Razina upozorenja meteoalarma je narančasto (očekuje se između 40 i 80 l/m2, udari juga od 70 do 95 km/h)

Temperature zraka u 7.00 sati: Bjelašnica -3 stupnja, Kupres 4, Ivan-sedlo 5, Livno 7, Bugojno i Drvar 8, Jajce i Sarajevo 9, Mostar i Stolac 11, Bihać, Neum i Sanski Most 12, Goražde, Gradačac i Zenica 13 i Tuzla 14 stupnjeva.

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno s kišom, na planinama sa snijegom. Glavnina padalina prijepodne. Očekivana količina padalina po metru četvornom u Bosni je uglavnom između 5 i 20 litara, a u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne od 30 do 60 litara.

Poslijepodne postupan prestanak padalina, a u noći razvedravanje. Veći dio dana se očekuje jak vjetar, s olujnim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Poslijepodne vjetar će oslabiti. Najviša dnevna temperatura između 8 i 15 stupnjeva i ona će biti uglavnom prijepodne. Tijekom dana, temperature zraka u padu.

Na većini cesta u Bosni i Hercegovini jutros se prometuje bez dužih zastoja po pretežno mokrom kolniku. Vozači se upozoravaju na povremene jake udare vjetra. Posebno se izdvajaju dionice autoceste A-1 Tarčin-Lepenica, magistralne ceste Sarajevo-Mostar-Doljani, Jablanica-Prozor-Bugojno, Bugojno-Novi Travnik, kao i ceste na području Livna, Tomislavgrada, Glamoča i Bosanskog Grahova.

Zbog kiše i jakog vjetra učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolnik. Vozači se upozoraju za maksimalno opreznu vožnju prilagođenu uvjetima na cesti.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close